Skip to main content

Χρηματιστήρια: Συγκρατημένη πτώση στην Αθήνα, στο «κόκκινο» οι διεθνείς δείκτες μετά την ομιλία Πάουελ

EUROKINISSI

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν», είπε ο Πάουελ

Με συγκρατημένες απώλειες 0,32% έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.078 μονάδες, μετά το sell off της Δευτέρας. Κέρδη 2% για τη μετοχή της ΔΕΗ, απώλειες άνω του 1% για τις τράπεζες.

Στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Εθνικής, ηπιότερες απώλειες για τις Alpha Bank και Eurobank. Εξαίρεση η Πειραιώς που έκλεισε με μικρή άνοδο. Επέστρεψε, αλλά με βουτιά στο ταμπλό η Frigoglass μετά την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης. Κέρδη για Viohalco και Jumbo. Απώλειες για τη Motor Oil.

Στο 4,45% το ελληνικό 10ετές ομόλογο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι traders παρακολουθούν την κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,6%, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι διολίσθησαν στο κόκκινο. Στη Φρανκφούρτη πτώση 0,2% σημείωσε ο DAX.

Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να συνεχίσουν είναι υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. «Εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείκνυε ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιξη, θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Επικαλούμενος στοιχεία νωρίτερα το 2023 που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρουσίασε στα τέλη του 2022, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε για αυστηρότερη νομισματική πολιτική στο μέλλον.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο».

Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν δύο επιπτώσεις: Πρώτον, ότι το μέγιστο ή τελικό επίπεδο του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ένδειξη των αξιωματούχων της Fed και, δεύτερον, ότι η μετάβαση τον περασμένο μήνα σε μια μικρότερη αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας θα μπορούσε να είναι βραχύβια, αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι θερμά.

Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν καθώς άρχισε η ακρόαση του Πάουελ.

naftemporiki.gr