Skip to main content

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

REUTERS/Stefan Jeremiah

Δύσκολη όμως και μια μείωση αυτών

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βλέπει τον πληθωρισμό να επιμένει ψηλά τους τελευταίους μήνες και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια έως ότου «είναι σίγουρη» πως αυτός κινείται με βεβαιότητα προς τον στόχο του 2%. Ταυτόχρονα όμως απέκλεισε – για την ώρα – το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Νωρίτερα, η Fed, με απόφασή της, είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτη συνεχή συνεδρίαση, με το κόστος δανεισμού σε υψηλό 23 ετών, στο 5,25% – 5,50%.

Το σήμα της Fed για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις εκτιμήσεις ακολουθεί τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είχε βρεθεί και πάλι υψηλότερα, κυρίως λόγω των ακριβότερων καυσίμων, ενώ η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε πιο αργά από ό,τι αναμενόταν το α’ τρίμηνο του έτους.

Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού έχει επίσης αναδειχθεί ως πιθανή απειλή για την υποψηφιότητα επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου, «ο πληθωρισμός έδειξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο μας του 2%. Είναι πιθανό ότι η απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης», εκτίμησε, «θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Ο Πάουελ έδωσε πάντως μια νότα αισιοδοξίας για τον πληθωρισμό. Παρά τα πρόσφατα πισωγυρίσματα, είπε: «Η προσδοκία μου είναι ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα δούμε τον πληθωρισμό να κινείται και πάλι προς τα κάτω».

«Όχι» σε ενδεχόμενο νέων αυξήσεων

Παράλληλα η Fed δεν εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. «Νομίζω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση στην πολιτική των επιτοκίων να είναι μια αύξηση αυτών», δήλωσε ο Πάουελ. Τα σχόλια αρχικά ώθησαν προς τα πάνω τις αμερικανικές μετοχές, αλλά οι κινήσεις αυτές αντιστράφηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα, με τις μετοχές να κλείνουν χαμηλότερα.

Τα σχόλια της Fed σημαίνουν επίσης ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει υψηλότερο για πολλούς Αμερικανούς ψηφοφόρους ενόψει των φετινών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι «αναμένει ότι τα επιτόκια αυτά θα μειωθούν» φέτος.

Αποφάσεις ανεξάρτητες από τις εκλογές

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φέτος, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια ανεξάρτητα – και ότι οποιοσδήποτε άλλος τρόπος θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες.

Οι εκλογές «απλώς δεν είναι μέρος του σκεπτικού μας», υποστήριξε ο Πάουελ.

Η έκθεση του ΑΕΠ της περασμένης εβδομάδας που έδειξε επιβράδυνση της συνολικής ανάπτυξης αλλά σταθερές αυξήσεις τιμών προκάλεσε ανησυχία για την είσοδο των ΗΠΑ σε περίοδο «στασιμοπληθωρισμού», αλλά ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υποβάθμισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά από πού προέρχεται αυτό», είπε ο Πάουελ.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια και ανισότητες