Skip to main content

Ευρωβουλή: Θα πάει η Φον ντερ Λάιεν, στην «ανάκριση» για τα εμβόλια της Pfizer;

EPA/CLEMENS BILAN

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να κληθείινα δώσει απαντήσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διαπραγμάτευση της τεράστιας σύμβασης σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια ανεπιθύμητη πρόσκληση μπορεί σύντομα να φτάσει στο email της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από την επιτροπή του Ευρωβουλίου για την Covid-19.

Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της Επιτροπής και Βελγίδας ευρωβουλευτή Κάθλιν βαν Μπρεμπτ στο POLITICO, η πρόεδρος της Κομισιόν καλείται να δώσει απαντήσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διαπραγμάτευση της τεράστιας σύμβασης σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησε πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, ανέφερε η βαν Μπρεμπτ στη δήλωσή της. ” Το  Ευρωκοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να αποκτήσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτές”.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι εξοπλισμένη με νομικές εξουσίες που δεν διαθέτουν άλλες εποπτικές υπηρεσίες, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται  αν η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο στόχος της.

Η επιτροπή COVID εξετάζει κυρίως την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε με την Pfizer. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλβέρτο Μπουρλά, αρνήθηκε την κλήτευση, στέλνοντας στη θέση του έναν υφιστάμενό του.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωβουλής η πρόσκληση θα σταλεί στην πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα ζητήσει από τη φον ντερ Λάιεν να παραστεί σε ακρόαση.  Η πρόσκληση, αν τελικά πραγματοποιηθεί, δεν έχει καμία δικαιοπρακτική ισχύ. Όπως και  ο  Μπούρλα, η κ. φον ντερ Λάιεν μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί. Αλλά υπό το βάρος του Qatargate, η κορυφαία Επίτροπος ίσως  δεν έχει την πολυτέλεια να πει ένα «όχι».

«Όχι» στους λομπίστες της Pfizer;

Να σημειωθεί πως η Κάθλιν βαν Μπρεμπτ ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή θα ζητήσει επίσης να ανακληθούν τα προνόμια πρόσβασης της Pfizer στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως απάντηση στην άρνηση του Μπουρλά να καταθέσει.

Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν: Οι νομοθέτες ψήφισαν το 2017 την απαγόρευση της πρόσβασης των λομπίστας της Monsanto, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να εμφανιστεί σε ακρόαση, όταν της ζητήθηκε.

Μια τέτοια  απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί μέσω των εσωτερικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου. Μέχρι τότε, μεμονωμένοι ευρωβουλευτές μπορούν να συνεχίσουν να εγγράφουν τους λομπίστες της Pfizer ως ιδιωτικούς προσκεκλημένους.

naftemporiki.gr