Skip to main content

Ευρωζώνη: Η μεταποίηση «δείχνει» πιο ήπια ύφεση

Ο ρυθμός μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετριάστηκε για δεύτερο μήνα. 

Πιο «ρηχή» ύφεση από ό,τι αρχικά αναμενόταν υποδεικνύουν τα στοιχεία της S&P Global για τον μήνα Δεκέμβριο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, η οποία συρρικνώθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αναλυτικότερα, ο Purchasing Managers Index (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 48,8 αυτόν τον μήνα από 47,8 τον Νοέμβριο, και κινήθηκε υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη του Reuters για 48,0.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων Δεκέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί από τον Ιούνιο του 2013, σχολιάζει το Reuters.

Παρόλο που παρέμεινε κάτω από το όριο των 50, ο ρυθμός μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετριάστηκε για δεύτερο μήνα.

«Ενώ η περαιτέρω πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο σηματοδοτεί μια ισχυρή πιθανότητα ύφεσης, η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι οποιαδήποτε ύφεση θα είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Κρις Γουίλιαμσον.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συρρικνωθεί «μόλις λιγότερο από 0,2%» αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον, με ενδείξεις ότι ο ρυθμός μείωσης μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο. Η προηγούμενη έρευνα έδειξε πτώση λίγο πάνω από 0,2%.

Παρά τους αυξανόμενους κινδύνους οικονομικής ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη και άφησε να εννοηθεί ότι θα έρθουν νέες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Σύμφωνα με την Eurostat, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη στο 10,1%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η περιοχή μπορεί να εισέλθει σε μια «βραχύβια και ήπια» ύφεση αυτό το τρίμηνο και το επόμενο τρίμηνο.

«Οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, ιδιαίτερα σε μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες  βάσης τον Φεβρουάριο. (Η ΕΚΤ) Εκτιμάει ότι η οικονομική ύφεση που προκαλείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τον πληθωρισμό ευρείας βάσης και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ο πληθωρισμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός, αν και επιβραδύνεται», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για έκτο μήνα στη ζώνη του ευρώ καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να αναφέρουν εξασθένηση της ζήτησης των πελατών, αν και ο ρυθμός μείωσης ήταν ο χαμηλότερος από τον Αύγουστο. Σε συνδυασμό με την καλύτερη προσφορά, αυτό οδήγησε επίσης στον βραδύτερο ρυθμό αύξησης του κόστους των εισροών από τον Μάιο του 2021

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι ενθαρρυντικές, σχολίασε ο Γουίλιαμσον, προσθέτοντας ότι αποτελεί μειονέκτημα ότι οι καλύτερες προοπτικές για τον πληθωρισμό προήλθαν κυρίως από την πτώση της ζήτησης.

naftemporiki.gr