Skip to main content

Eurostat: Στο 8,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο- Στο 10,1% στην Ευρωζώνη

«Καίνε» τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Στο 8,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ίδιο μήνα ήταν στο 8,5%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος στη μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προσπαθεί μέσω της επιτοκιακής της πολιτικής να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών.

Τον Νοέμβριο η Ευρωζώνη είδε τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 10,1%, σε ετήσια βάση. Αυτό είναι χαμηλότερο από 10,6% έναν μήνα νωρίτερα, αλλά 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από μια προκαταρκτική ανάγνωση. Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,5% τον Οκτώβριο.

Τον πληθωρισμό τροφοδότησαν τον Νοέμβριο οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας αλλά στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό. Συνεισφορά είχαν επίσης οι αυξήσεις στις υπηρεσίες και σε μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.
Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Ισπανία (6,7%), Γαλλία (7,1%) και Μάλτα (7,2%) και οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (23,1%), Λετονία (21,7%), Εσθονία και Λιθουανία (21,4%).

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε οκτώ.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση του δείκτη από τον Οκτώβριο, η οποία επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, δεδομένου ότι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% έως το 2025, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προϊδέασε ότι αναμένονται νέες αυξήσεις ίδιου μεγέθους στις δύο πρώτες συναντήσεις του επόμενου έτους.