DW: Σημάδια ανάκαμψης στην Πορτογαλία

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 10:56
UPD:10:57
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Οι πορτογαλικές επιχειρήσεις, βελτιώνοντας την ποιότητά των προϊόντων, προσδοκούν αύξηση των εξαγωγών τους. Καταγράφονται οι πρώτες επιτυχίες στον τομέα της γεωργίας, γράφει η Deutsche Welle.

«Καλά πηγαίνουν τα πράγματα. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από όσο περιμέναμε», λέει ο Ισίντρο Λόμπο. Το εργοστάσιό του παραγωγής ξύλινων επενδύσεων για επαγγελματικά ψυγεία στη βόρεια Πορτογαλία βομβαρδίζεται από παραγγελίες. Όχι μόνο από την ίδια τη χώρα αλλά και από την Ολλανδία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Μετά από χρόνια οικονομικής ύφεσης οι επιχειρήσεις φαίνεται να παίρνουν και πάλι μια μεγάλη ανάσα. Αναπροσαρμόστηκαν στις ανάγκες της αγοράς και διεύρυναν τις δραστηριότητές τους. Το εργοστάσιο του Ισίντρο Λόμπο δεν απευθύνεται μόνο σε μικρά ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Οι αριθμοί στην Πορτογαλία φαίνεται να βελτιώνονται. Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο, η πώληση των αυτοκινήτων κατά ένα τρίτο. Οι πτωχεύσεις μειώθηκαν κατά 9% αν και είναι διπλάσιες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Η ανεργία είναι κάτω από το 12% με κάποιες επεμβάσεις εξωραϊσμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Άλλωστε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν εκλογές στην Πορτογαλία και η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, φαίνεται πως η αγορά κινείται και πάλι. Στον τομέα του τουρισμού καταγράφηκαν αφίξεις - ρεκόρ. Οι χαμηλές τιμές και ο καλός καιρός προσέλκυσαν πάνω από δέκα εκατομμύρια τουρίστες.

Σημαντικά βήματα φαίνεται να γίνονται και στη γεωργία. Ο νεαρός Φελίπε Ροντρίγκες ελπίζει ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο θα μπορεί να εφοδιάσει με μύρτιλλα την ευρωπαϊκή αγορά. Ο νεαρός γεωργός σπούδασε οικονομικά και μετά ανέλαβε το κτήμα της οικογένειας του. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα ασχοληθεί με τη γεωργία, ωστόσο τόλμησε να κάνει το βήμα.

«Ξέρω ότι δεν αρκούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες και οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας», λέει ο Φελίπε Ροντρίγκες. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί με τα μύρτιλλα. «Αποδίδουν πολύ περισσότερο από όσο οι αμυγδαλιές που είχαμε προηγουμένως στο κτήμα», επισημαίνει.

O φαύλος κύκλος των χαμηλών μισθών

Οι Πορτογάλοι έμαθαν το μάθημά τους, υποστηρίζει ο 40χρονος Πορτογάλος γεωργός. Οι επιχειρήσεις δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ποιότητα των προϊόντων με εξαγωγικό προορισμό. Όμως, η εσωτερική αγορά εξαιτίας των χαμηλών μισθών αναπτύσσεται πολύ αργά. Και παρά τα σημάδια ανάκαμψης, η αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων παραμένει πολύ πιο μειωμένη σε σχέση με πριν από την κρίση.

Και αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα. Με ένα εισόδημα 800 ευρώ κατά μέσο όρο δεν μπορεί να ανακάμψει εύκολα η πορτογαλική οικονομία. Η χώρα θα πρέπει να παράξει περισσότερα και να εξάγει περισσότερα. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί μόνο αν οι μισθοί είναι χαμηλοί. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή.

Πηγή: Deutsche WelleΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα