Περαιτέρω περικοπές προαναγγέλλει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 00:43
UPD:00:54
REUTERS/LUKE MACGREGOR

Ο 43χρονος Όζμπορν εξέφρασε την ελπίδα του οι ψηφοφόροι να αποδεχθούν τη σκληρή προσέγγισή του.

Περαιτέρω περικοπές δαπανών σχεδιάζει η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Ο 43χρονος Όζμπορν εξέφρασε την ελπίδα του οι ψηφοφόροι να αποδεχθούν τη σκληρή προσέγγισή του.

Όπως ανέφερε σχεδιάζει ένα διετές πάγωμα σε ένα ευρύ φάσμα επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας αλλά και στις «ωριμάνσεις» των μισθών λόγω ηλικίας.

Ο Όζμπορν σε ομιλία που εκφώνησε, επιδίωξε να κεφαλαιοποιήσει τα υψηλότερα ποσοστά της συμπολίτευσης από την αντιπολίτευση στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, που συνεχίζουν να καταγράφονται παρά το ότι το Εργατικό Κόμμα διατηρεί ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα επί των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.

«Η οικονομία μπορεί να μην σημαίνει τίποτε για το Εργατικό Κόμμα, αλλά σημαίνει τα πάντα για τον λαό της Βρετανίας», είπε ο Όζμπορν, ειρωνευόμενος παράλληλα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ διότι δεν αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα.

Επιμένοντας στο άλλοτε βαλλόμενο πανταχόθεν πρόγραμμα του για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την μείωση του ακόμη υπερβολικά υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας, ο Όζμπορν τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που προτείνει θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ακόμη απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις φόρων, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει με αυστηρότητα εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες να μην πληρώνουν φόρους στη Βρετανία.

Οι Εργατικοί αντέδρασαν στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, καταγγέλλοντας ότι τα σχέδια που παρουσίασε δείχνουν πως οι Τόρις είναι το κόμμα των λίγων προνομιούχων.

Επίσης το σχέδιο του Όζμπορν για το πάγωμα των επιδομάτων έγινε στόχος επικρίσεων και από μέρους του ήσσονος εταίρου των Συντηρητικών στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δείχνει πολλά για τις προτεραιότητες του Συντηρητικού Κόμματος το γεγονός ότι κάνει λόγο για περικοπές των επιδομάτων των φτωχών εργαζομένων ως κάτι που θα ικανοποιήσει το κομματικό κοινό στο συνέδριό του», είπε μια πηγή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πάντως ο Όζμπορν έσπευσε να τονίσει ότι θα εξαιρεθούν από τις περικοπές και το πάγωμα των επιδομάτων τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι, προβλέποντας ότι το μέτρο που προτείνει θα έχει αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 3 δισεκ. λιρών (3,8 δισεκ. ευρώ) κατ' έτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα