Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε ενιαίο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη

Απορρίπτει και την ιδέα ενός μόνιμου προέδρου στο Eurogroup
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 11:10
UPD:11:15
EPA/NICOLAS BOUVY

Ο Ντάισελμπλουμ απορρίπτει ανεπιφύλακτα, στη συζήτηση για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την ιδέα μιας πολιτικής κινήτρων με «συμβόλαια» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη για να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με αρωγές (φωτογραφία αρχείου).

Την αντίθεσή του στην ιδέα της υιοθέτησης ενός προϋπολογισμού ειδικά για την Ευρωζώνη, όπως και στην πρόταση για τη δημιουργία θέσης μόνιμου προέδρου της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ξέρω πως ορισμένοι πιστεύουν ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή τους», ανέφερε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos». «Για να έχει ακόμη και το παραμικρό αντικυκλικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος», συμπλήρωσε.

Ο Ντάισελμπλουμ απορρίπτει επίσης ανεπιφύλακτα, στη συζήτηση για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την ιδέα μιας πολιτικής κινήτρων με «συμβόλαια» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη για να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με αρωγές.

«Δεν πιστεύω καθόλου σ' αυτό. Αν μια χώρα δεν είναι πεισμένη πως είναι προς το συμφέρον της να μεταρρυθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί, δεν μπορούμε να της δώσουμε κίνητρο απ' έξω», ανέφερε.

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ απορρίπτει τέλος την ανάγκη να υπάρξει ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup, όπως πρότεινε τον Οκτώβριο ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί, όταν διαπίστωσε την απουσία του ίδιου στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

«Το Eurogroup λειτουργεί πολύ καλά χωρίς αυτό. Όπως λέμε στην πατρίδα μου, “δεν χρειάζεται να επισκευάσεις κάτι που δεν είναι σπασμένο”», τόνισε. «Μόνο η Γαλλία επεσήμανε την απουσία μου στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ, επειδή είχα υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό στην Ολλανδία. Έκτοτε όμως, πληροφορήθηκα πως οι ομόλογοί μου της Κίνας και της Ιαπωνίας είχαν επίσης χάσει μεγάλα ραντεβού, χωρίς αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα