Σε ιστορικό χαμηλό το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Στο 2,9% του ΑΕΠ, στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη στο ευρώ
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 06:03

Κατά 15,05 δισ. ευρώ -ποσοστό 72,9%- περιορίστηκε το  2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σύγκριση με το 2011 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ (έναντι 9,9% του ΑΕΠ το 2011).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,6 δισ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 6,4 δισ. ευρώ, και δευτερευόντως την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 884 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 90 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικά, οι εισαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και πληρωμών για πλοία, μειώθηκαν κατά 12% στα 41,60 δισ., ενώ οι εξαγωγές, εκτός καυσίμων και πλοίων, αυξήθηκαν κατά 3,8% στα 13,85 δισ. ευρώ.

«Βουτιά» σημείωσαν οι πληρωμές για τόκους μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες κατά 75% τον Μάρτιο, με το ισοζύγιο εισοδημάτων να συρρικνώνεται κατά 75% στα 2,16 δισ. ευρώ.

Με πτώση 4,6%, στα 10,02 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, που παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη χώρα.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 4,4 δισ. ευρώ (ή 34,6%), των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 2,3 δισεκ. ευρώ (ή 69,1%) και των  καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 907 εκατ. ευρώ (ή 8,2%). Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό (15%).

Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, σημειώνεται στο δελτίο της ΤτΕ, οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως στη μείωση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν οριακή μείωση.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5% (σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος). Ταυτόχρονα περιορίστηκαν κατά 18,4% και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος, με αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών εισπράξεων κατά 63 εκατ. ευρώ ή 0,8%.

Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 5,7%, αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν περισσότερο (κατά 12,6%), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 102 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 6,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού. Η μείωση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή του PSI, καθώς και στη χρονική μετατόπιση της καταβολής των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της ΕΚΤ, λόγω αναπροσαρμογής του επιτοκίου, όπως έχει αναφερθεί στο δελτίο τύπου για τα στοιχεία του μηνός Ιουνίου 2012. 

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 884 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2011. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 643 εκατ. ευρώ και στο γεγονός ότι το ισοζύγιο των λοιπών τομέων (που αφορά κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) παρουσίασε καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις ύψους 32 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών ύψους 209 εκατ. ευρώ το 2011. 

Για το μήνα Δεκέμβριο 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα το οποίο διαμορφώθηκε σε 534 εκατ. ευρώ, κατά 1,6 δισ. ευρώ μικρότερο από το αντίστοιχο έλλειμμα του Δεκεμβρίου του 2011.   

Τέλος, σύμφων με την ΤτΕ, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,5 δισ. ευρώ. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα