Νέο αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε

«Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε»
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 09:53

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση των αιτιών της κρίσης.

Η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Berlin Direkt» του ZDF. «Τα αίτια της κρίσης θα πρέπει να καταπολεμηθούν αξιόπιστα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά. Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς. «Και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερικο-πολιτικές της δυσκολίες. Κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε», πρόσθεσε.

Αντίθετα, στην Ιταλία και την Ισπανία οι συνθήκες είναι διαφορετικές, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τότε που πρωθυπουργός είναι ο Μάριο Μόντι. Και η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πράττει τα αναγκαία.»

Αναφερόμενος, μάλιστα, στα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην Ελλάδα ως αίτιο και ισπανικών δυσκολιών, υποστηρίζοντας ότι «όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού», καθώς «οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά».

Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αντέκρουσε την κριτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στον τρόπο που το Βερολίνου διαχειρίζεται την κρίση. «Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη», είπε.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα