Προειδοποίηση Πολωνού ΥΠΟΙΚ για την έμφαση στα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

Σάββατο, 02 Ιουλίου 2011 15:08
UPD:06/07/2011 17:09

Αμφιβολίες αναφορικά με τους χειρισμούς της ΕΕ στην κρίση χρέους της Ελλάδας διατύπωσε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ. Αφησε να εννοηθεί πως δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στα μέτρα λιτότητας και πολύ λίγη στο ζήτημα της ανάπτυξης.

«Είναι προφανές πως όλοι έχουμε κάνει λάθη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» ανέφερε. «Στην Ελλάδα χρειάζεται σταθεροποίηση και ανάπτυξη», σημείωσε, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο το υψηλό ελληνικό χρέος.

Πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα «πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».

«Ένα πρόγραμμα (στήριξης) θα πρέπει να είναι σαφώς αντιληπτό ως ένα βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που την αφορά» ανέφερε.

Ως παράδειγμα για τα σχέδια ανάκαμψης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο υπουργός ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο παραγωγικό, ενώ η Νομισματική Ένωση παραμένει «πίσω από τα γεγονότα».

«Ευτυχώς που το ΔΝΤ τελικά συμμετέχει στα σχέδια για την στήριξη των τριών χωρών που το έχουν χρησιμοποιήσει (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία)», τόνισε ο Πολωνός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται κίνητρα τόσο στον αριθμητή (χρέος) όσο και στον παρονομαστή (ΑΕΠ) της ευρωπαϊκής αναλογίας».

«Αυτά που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία πρέπει να λειτουργούν καλύτερα», υπογράμμισε.

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα