Πρόστιμο στη ΔΕΗ αν δεν κόβει το ρεύμα

Μειωμένοι συντελεστές μόνο για μη επιδοτούμενους ανέργους
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 16:42
UPD:23:59

Την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους σε περίπτωση που δεν κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν καταβάλουν το νέο τέλος για τα ακίνητα προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους σε περίπτωση που δεν κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν καταβάλουν το νέο τέλος για τα ακίνητα προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το πρόστιμο θα ισούται με το τέλος προσαυξημένο κατά 25% και θα υποχρεούται να καταβάλει η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός πάροχος. Παράλληλα η εταιρεία οφείλει να ενημερώνει το δημόσιο για τους οφειλέτες αυτούς προκειμένου να κινηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της οφειλής.

Χαμηλότεροι συντελεστές μόνο για ορισμένους ανέργους

Η τροπολογία περιλαμβάνει τα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του τέλους, από το οποίο προσδοκώνται ετήσια έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Δίνονται επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου. Ειδικότερα για τους ανέργους μη επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ προβλέπεται ότι για να είναι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού συντελεστή (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), θα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τα αρχεία της εφορίας ή άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προκειμένου να υπολογιστεί ο μειωμένος συντελεστής και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντος μεγαλύτερου τέλους.

Από την τροπολογία προκύπτει πως οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ΟΑΕΔ δεν θα φορολογηθούν με τον χαμηλό συντελεστή αλλά με τους κανονικούς της κλίμακας. Στην τροπολογία ορίζεται αναλυτικότερα ότι: «Για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ και μη επιδοτούμενο από αυτόν, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 8.000 ευρώ ή είναι ο ίδιος ή πρόσωπο που τον βαρύνει φορολογικά, ανάπηρος, το ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ το τμ ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου. Το μειωμένο αυτό τέλος δεν ισχύει για ακίνητο που βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ και για το πλέον των 200 τμ εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου».

Μπλόκο στο τέλος προαναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Ν. Φωτόπουλος: Eμείς πρώτοι θα εμποδίσουμε τις διακοπές ρεύματος

Ν. Φωτόπουλος: Eμείς πρώτοι θα εμποδίσουμε τις διακοπές ρεύματος.

Νωρίτερα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διεμήνυσε ότι θα εμποδίσει με κάθε τρόπο και μέσο την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή του ειδικού τέλους ακινήτων στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώσουν το τέλος, ενώ θα εμποδίσει και την εκτέλεση της διακοπής ρεύματος από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων.

Αυτό υποστήριξε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος και ανακοίνωσε ότι το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του νέου ειδικού τέλους. Μάλιστα, κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν, σημειώνοντας ότι στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ, δεν προβλέπεται ότι η Επιχείρηση θα εισέπραττε φόρους.

Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε αντίθετος στη γενίκευση, όπως είπε, του τέλους και της επιβολής του χωρίς διακρίσεις και όχι κατά της φορολόγησης των εχόντων.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο -σε περίπτωση που ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων- να μην εισπραχθεί η επόμενη δόση του δανείου και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση, μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος, και των διακοπών που υλοποιήθηκαν, για καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συνολική οφειλή που ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 909.000 καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, καθώς για τον ίδιο καταναλωτή μπορεί να έχουν εκδοθεί περισσότερες από μία εντολές διακοπής. Πάντως οι εντολές είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010, ενώ από τις 909.000 εντολές εκτελέστηκαν οι 174.926 (+ 6,2 % από πέρυσι), καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος για να μην τους κοπεί το ρεύμα.

Τέλος, από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους, οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι 60.344, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, (στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έκλεισαν) παραμένουν χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι προβλέψεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν από 226 εκατ. ευρώ το 2009 σε 413 εκατ. ευρώ το 2010 και 474 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Αντ. Σαμαράς: «Γονατογραφία» ο νέος φόρος

Για «γονατογραφία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη αναφερόμενος στο νέο φόρο στα ακίνητα.

Ο κ. Σαμαράς καταλόγισε προχειρότητα ακόμη και σε επιμέρους προβλέψεις της ρύθμισης. «Έξι φόροι για τα ακίνητα σε είκοσι μήνες. Ενας φόρος ανά τρίμηνο-τετράμηνο», σχολίασε.Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗΣχολιασμένα