Συστάσεις για συνταγογράφηση των οικονομικότερων φαρμάκων

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 18:39

Επιστολή προς τους διοικητές των φορέων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ έστειλε σήμερα η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, ζητώντας τους να ενημερώσουν άμεσα τους γιατρούς των φορέων να επιλέγεται κατά τη συνταγογράφηση η οικονομικότερη - κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η επιστολή εστάλη στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Προτείνεται ακόμη η συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων ίδιας δραστικής ουσίας με πιο συμφέρουσα όμως τιμή, φροντίζοντας έτσι για την προάσπιση της υγείας του ασθενούς - ασφαλισμένου, αλλά και τη διαφύλαξη της οικονομικής βιωσιμότητας του φορέα.

Μάλιστα, τονίζεται πως το ποσοστό των γενοσήμων φαρμάκων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να φθάσει στο 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης του εκάστοτε φορέα, τόσο σύμφωνα με τους φετινούς προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, όπου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%, όσο και με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων του εκάστοτε οργανισμού.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα