Στήριξη ανέργων και ευπαθών ομάδων

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 18:11
UPD:18:50

Η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό.

Η κάλυψη αυτή αφορά:

Γ. Πεταλωτής: Προγράμματα στήριξης της εργασίας

Γ. Πεταλωτής: Προγράμματα στήριξης της εργασίας

- Aνέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

- Aνέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.

- Εργαζόμενους που συμπλήρωσαν το 2010, πενήντα ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα (αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα).

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, αλλά και η ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για την κοινωνική οικονομία, η λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με την Ε.Ε. ώστε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι να τύχει Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για το τρέχον και επόμενο έτος και να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη οικονομική του βιωσιμότητα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ψηφίζεται η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τα προγράμματα και οι δράσεις που εξαγγέλθηκαν περιλαμβάνονται στο εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και υλοποιούνται από τη χώρα μας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης για το 2020.

Ειδικά για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής προωθούνται στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποσκοπούν:

· Στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας

· Στην ένταξη ανέργων, νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας.

· Στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας που εξασφαλίζει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

· Στη μείωση του αριθμού των ατόμων, κυρίως των παιδιών και των νέων, που αποκλείονταν και από τη φτώχεια και αποκλείονται ακόμη και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

· Στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων, κατά προτεραιότητα μέσω διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα