Χρηματιστήρια: Κέρδη στην Αθήνα με ώθηση από Εθνική και ΕΛΠΕ

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 14:09
UPD:14:13
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Άνοδος 1,38% καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 789 μονάδες, με στηρίξεις από τις τράπεζες, +3,88% και μεμονωμένα από την Εθνική +7,3% και τα ΕΛΠΕ +8,1%.

Η πορεία αυτή πάντως «συγκρατείται» από τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των Coca Cola και Motor Oil.  Η Alpha Bank ενισχύεται +3%, ακολουθεί η Eurobank +2,7% ενώ η Πειραιώς υποχωρεί -0,90%.

Ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με βάση τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3% μέχρι τα μέσα το πρωί, με τα αυτοκίνητα να σημειώνουν άλμα 4,4%% για να οδηγήσουν σε κέρδη ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν 1%. Στο +1,27% βρίσκεται το Λονδίνο, κέρδη 1,65% για τον DAX στην Φρανκφούρτη.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί την Πέμπτη, μετά από περισσότερες από 50 παραιτήσεις από την κυβέρνησή του υπό το φως μιας σειράς σκανδάλων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βασίζονται στα κέρδη που παρατηρήθηκαν την Τετάρτη, με τον ευρωπαϊκό δείκτη blue chip να κλείνει κατά 1,7%. Οι μετοχές της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και της λιανικής ανέβηκαν πάνω από 3% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια κατέληξαν σε θετικό έδαφος.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται τα τελευταία πρακτικά της Fed, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, στα οποία οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επανέλαβαν μια σκληρή στάση κατά του πληθωρισμού, λέγοντας ότι μια άλλη κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης θα «πιθανότατα είναι κατάλληλη» στη συνεδρίαση της 26-27 Ιουλίου.

Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού εκτιμάει ο πρόεδρος του Queen’s College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πως είναι το πιο πιθανό για την περίοδο που θα ακολουθήσει, η οποία για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί δράση τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τις κυβερνήσεις. 

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα