Παγκόσμια Τράπεζα: Καμπανάκι για στασιμοπληθωρισμό διαρκείας

Αναθεωρεί προς τα κάτω για το παγκόσμιο ΑΕΠ - Προειδοποιήσεις για την απότομη αύξηση των επιτοκίων
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 20:37
UPD:23:08
Shutterstock

 Για τον κίνδυνο παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού που θα θυμίζει την περίοδο της δεκαετίας του '70 προειδοποιεί η  Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεσή της, ενώ μειώνει τις προβλέψεις  για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Επικαλούμενη τη ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία Covid-19, η τράπεζα, αναφέρει, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,9% το 2022 από 5,7% το 2021, σημαντικά χαμηλότερη από την πρόβλεψή της τον Ιανουάριο για ανάπτυξη 4,1%. Παράλληλα βλέπει χαμηλό  ρυθμό ανάπτυξης και για το  2023 και το 2024.

«Είναι ορατός ο κινδυνος για  μακρά περίοδο πληθωρισμού άνω του μέσου όρου, και ανάπτυξης κάτω του μέσου όρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος του  Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ο κίνδυνος για  στασιμοπληθωρισμό είναι σημαντικός».

Προειδοποιήσεις υπάρχουν και για τις αυξήσεις επιτοκίων, με παραπομπή  στο τέλος της 10ετίας του, '70, όταν ήταν τόσο απότομες που  προκάλεσαν την παγκόσμια ύφεση του 1982 και μια σειρά από χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όλο και περισσότεροι  οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, ο οποίος θα μπορούσε να βλάψει το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος θα είναι σχεδόν 5% χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο προς πανδημίας.

naftemporiki.gr

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα