Προτάσεις ΣΕΒ για την προστασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων

Να καταργηθεί η κομματικοκρατία στις διοικήσεις των Ταμείων - Να μην τους στερηθεί η δυνατότητα ικανοποιητικών αποδόσεων
Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 16:21

Σειρά προτάσεων για την προστασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ, «οι αποκαλύψεις των ημερών για αδιαφανείς και αμφιλεγόμενες πρακτικές στη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, αναδεικνύει ένα ευρύτερο και θεμελιώδης ζήτημα: την ανάγκη να διαμορφωθεί επιτέλους ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας της περιουσίας των ασφαλισμένων, ένα πλαίσιο ανατροπής του καθεστώτος της κομματικοκρατίας, που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στη διοίκηση των Ασφαλιστικών Ταμείων».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου αποτελεί μία βασική προϋπόθεση για βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού, που να ελαχιστοποιεί το κοινωνικό κόστος.

Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εργαζομένων -επισημαίνεται- δεν εξυπηρετούνται με την εσπευσμένη διεύρυνση του κρατικού παρεμβατισμού, ενώ σημειώνεται ότι την ελεύθερη αγορά υπάρχει πλήθος μεθόδων, μηχανισμών και διαδικασιών που διασφαλίζουν τους επενδυτές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλές αποδόσεις.

Για το λόγο αυτό ο ΣΕΒ προτείνει ένα πλαίσιο διαχείρισης που να κατοχυρώνει τη διαφάνεια και να προστατεύει την περιουσία των εργαζομένων, με βάση τις ακόλουθες αρχές:

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Διενέργεια πλήρους αναλογιστικής μελέτης σε κάθε Ταμείο.

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Εκλογή της πλειοψηφίας της διοίκησης από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και τους συνταξιούχους. Το Κράτος διορίζει ειδικό επίτροπο για την εποπτεία. Τα μέλη έχουν συγκεκριμένη χρονική θητεία και δεν μπορούν να αλλάξουν με υπουργική απόφαση.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η ευθύνη βαρύνει ειδική Επενδυτική Επιτροπή, η οποία αναφέρεται στο Δ.Σ. και συνεργάζεται με ειδικό τεχνοκράτη, προκειμένου να καθορίζει ξεκάθαρη πολιτική επενδύσεων, χρησιμοποιώντας υπεύθυνα και αναγνωρισμένα επενδυτικά ιδρύματα.

ΣΑΦΕΙΣ ΟΡΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Οι όροι καθορίζονται από κοινού από το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΙΠΛΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

Η εποπτεία ανατίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το πλαίσιο της εποπτείας είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει για τα αμοιβαία κεφάλαια.

ΔΙΠΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Το κάθε Ταμείο έχει την υποχρέωση να τηρεί διπλογραφική λογιστική και να εφαρμόζει τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, καθώς και να δημοσιεύει τα αποτελέσματά του ελεγμένα από ορκωτούς λογιστές.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

Το κάθε Ταμείο είναι υποχρεωμένο να διορίζει θεματοφύλακα από τους διεθνείς και αναγνωρισμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

«Προϋπόθεση για τη διασφάλιση της περιουσίας των Ταμείων είναι η χρηστή διοίκηση και οι χρηστές συναλλαγές με απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, όμως, τα Ταμεία δεν πρέπει να στερηθούν τη δυνατότητα που τους παρέχει η σύγχρονη κεφαλαιαγορά και τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Και σ’ αυτόν τον τομέα, όπως και σε τόσους άλλους, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να εφαρμόσουμε με συνέπεια τις πρακτικές και τα πρότυπα των προηγμένων οικονομιών, αλλά και των επιτυχημένων παραδειγμάτων στην ίδια τη χώρα μας, όπως αυτά της ΑΕΔΑΚ, του ΙΚΑ και του ΟΤΕ. Το Ασφαλιστικό είναι υπόθεση όλων μας –και κατ’ εξοχήν των κοινωνικών εταίρων -που καταβάλλουν τις εισφορές. Έχουμε χρέος και ευθύνη να διασφαλίσουμε το μέλλον των αποταμιεύσεών μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα