Σήμερα στη Βουλή εντός της ημέρας η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 15:00
UPD:15:04
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μεθαύριο, την Πέμπτη, περιλαμβάνεται αυτή η ρύθμιση μαζί με την έκπτωση κατά 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου και μαζί με κάποιες άλλες διατάξεις, όπως η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022.

 «Στην σημερινή τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας  για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Περιγράφονρας τη ρύθμιση για τα χρέη, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ρύθμιση  προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. «Θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες  από δω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν», εξήγησε.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι για τον φετινό φόρο εισοδήματος, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και θα αποπληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε, και βάσει της οποίας θα ανοίξει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες από την ΑΑΔΕ έτσι ώστε να γίνει ρύθμιση των παγίων δαπανών. «Άρα, ένα κομμάτι επιχειρήσεων αυτές τις οφειλές θα μπορέσει να τις εξοφλήσει μέσα από την κάλυψη του σχήματος των παγίων δαπανών», επισήμανε. 

 Σχολιάζοντας την πορεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ανέφερε ότι με βάση στοιχεία που υπάρχουν μέχρι χθες το βράδυ από τα εκκαθαριστικά στην εφορία, προκύπτει ότι το 52% της κοινωνίας δεν έχει να πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% έχει επιστροφή. «Άρα το 70% της κοινωνίας δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε. 

Ξεκαθάρισε δε ότι δε θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς υποβάλλονται πάνω από 100.000 δηλώσεις κάθε μέρα, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός. 

Η πορεία της οικονομίας

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι όσο η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο τα μέτρα στήριξης πρέπει να αποσύρονται  με ασφάλεια ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία «διατηρώντας τις μόνιμες μειώσεις φόρων που ψηφίσαμε τα δύο τελευταία χρόνια».

Σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας,  ανέφερε ότι η εκτίμηση για ανάκαμψη 3,6% φαντάζει συντηρητική  σήμερα, διότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες είναι πολύ καλύτεροι. 

Ειδικά για τον τουρισμό, επισήμανε ότι «στις πτήσεις εσωτερικού έχουμε καλύψει το 75% του 2019 και στις πτήσεις εξωτερικού το 60% περίπου». 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα