ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 9,9% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 13:20
UPD:13:30
ΑΠΕ/ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μείωση 9,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Απρίλιο, δεύτερο μήνα του lockdown. Όπως ανακοίνωσε ειδικότερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρουσίασε μείωση 9,9% τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 με το 2018. 

Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής κατέγραψε μείωση 3,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2019.

Συγκριτικά με τον δείκτη του Μαρτίου 2020 ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Απριλίου 2020 παρουσίασε μείωση 8,4%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τον Απρίλιο 2020 σε σχέση με τον Μάρτιο 2020. Σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε το Απρίλιο του 2020 επίσης, στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στην εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 9,9% τον μήνα Απρίλιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, προήλθε από τις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας: 

  • Από τη μείωση:
  1. Κατά 19,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
  2. Κατά 11,3% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: ποτοποιίας, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
  3. Κατά 4,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
  • Από την αύξηση:

Κατά 2,5% του Δείκτη Παροχής Νερού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα