Οι λόγοι που κάνουν τους traders να αισιοδοξούν για το ευρώ

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 14:59
UPD:15:02
REUTERS/TOBY MELVILLE

Σχεδόν πριν από 15 ημέρες,  οι traders σκέφτονταν τα χειρότερα για το μέλλον του ευρώ. Όχι πια: Τώρα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος.

Στη διάρκεια του Μαϊου, το ευρώ εξασφάλισε τα καλύτερα μηνιαία κέρδη από τις αρχές του έτους, καθώς οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν επιτέλους να συντάξουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και επιστροφής στην ανάκαμψη. Οι προσπάθειες επέτρεψαν μια δόση αισιοδοξίας για την πορεία του ευρώ, εν αντιθέσει με τις ζοφερές προοπτικές εν μέσω προειδοποιήσεων από πλευράς Κομισιόν ότι η ύφεση απειλεί την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προςτα πάνω τη μέση πρόβλεψή τους για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg. Η HSBC Holdings προβλέπει άνοδο του ευρώ στο 1,10 έναντι του δολαρίου στα τέλη του έτους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ισοτιμία στο 1,05 και με τους στρατηγικούς αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας να θεωρούν ότι έχουν υποχωρήσει οι υπαρξιακοί κίνδυνοι για διάσπαση της Ευρωζώνης. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι... οι ενδείξεις ότι η οικονομία εξέρχεται από τα χειρότερα στην κρίση του Covid-19 και οι προτάσεις για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης συνέβαλαν στη χαλάρωση των καθοδικών κινδύνων που απειλούν το ενιαίο νόμισμα, δημιουργώντας περιθώρια ανάκαμψης», επισημαίνει ο Λι Χάρντμαν, στρατηγικός αναλυτής στη MUFG του Λονδίνου. 

Το ευρώ διατηρούσε προβάδισμα έναντι του δολαρίου για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από τον Μάρτιο. Στη διάρκεια του προηγουμένου μηνός, το ευρώ εξασφάλισε κέρδη 1,3%, τα υψηλότερα από τον Δεκέμβριο. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράγοντες αβεβαιότητας που επισκιάζουν τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος. Κατά πρώτον, η απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης,αλλά κυρίως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το εάν θα εγκρίνουν τις προτάσεις της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Βραχυπρόθεσμα το ευρώ θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 1,08 και 1,12 έναντι του δολαρίου... εάν καταφέρει να σπάσει αυτό το φράγμα, τότε θα υπάρξει εκ νέου ενθουσιασμός προς το ενιαίο νόμισμα», σημειώνει ο κ. Λι της MUFG.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα