Ευρωζώνη: Η οικονομία πήρε μπρος τον Μάιο - Αργεί η ανάκαμψη

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 14:17
UPD:14:21
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η σταδιακή άρση του lockdown άρχισε να δίνει «πνοή» στην οικονομία της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, αργεί όμως ακόμη η ώρα της επιστροφής σε πορεία ανάκαμψης.

Έχοντας καταρρεύσει τον προηγούμενο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ο δείκτης ΡΜΙ της ΙΗS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες -που θεωρείται «βαρόμετρο» για τις οικονομικές προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ- ανέκαμψε τον Μάιο στο 30,5 από 13,6 του Απριλίου. Παρά τη βελτίωση, με τα στοιχεία να είναι καλύτερα από τις προβλέψεις αναλυτών του Reuters, ο δείκτης ΡΜΙ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία βοήθησαν στο να ανακτηθεί μέρος του χαμένου εδάφους στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όμως η ζήτηση παραμένει αδύναμη και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις εργασίας. Παρόμοια η εικόνα και στη Γαλλία.

Με την Ευρωζώνη να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι χρειασθεί για τη στήριξη της οικονομίας, έχοντας εγκαινιάσει συμπληρωματικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού. Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι κυβερνήσεις, με μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Ελαφρώς βελτιωμένη η εικόνα στον τομέα υπηρεσιών, με τον δείκτη ΡΜΙ να ανακάμπτει στο 28,7 από 12 του Απριλίου.Ο επιμέρους δείκτης για τη μεταποίηση ανήλθε στο 39,5 από 33,4 του προηγουμένου μηνός.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα