«Τρέχουν» οι ημερομηνίες για συντάξεις, επιστήμονες και μακροχρόνια άνεργους

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 07:01
UPD:07:07
EPA/ARSHAD ARBAB

Aπό σήμερα και μέχρι τις 29 Απριλίου θα διαρκέσει η καταβολή των συντάξεων για το μήνα Μάιο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες εξαιτίας του κορωνοϊού. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης μέσω της παροχής voucher 600 ευρώ. Την Πέμπτη ανοίγει και η πλατφόρμα για τους μακροχρόνια ανέργους προκειμένου να εισπράξουν τα 400 ευρώ.

Ξεκίνησε η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με το ταμείο, πραγματοποιείται η καταβολή των συντάξεων, μετά και τις τροποποιήσεις που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με στόχο την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στις τράπεζες και τα ΑΤΜ εξαιτίας του κορονοϊού.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, οι συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν ως εξής:

  • Οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ θα καταβληθούν σήμερα για τους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1,3,5,7,9 και στις 24 Απριλίου για τους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6,8.
  • Οι συντάξεις από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου.
  • Οι συντάξεις του Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Έως σήμερα οι αιτήσεις για τα voucher 600 ευρώ

Μέχρι σήμερα μπορούν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης μέσω της παροχής voucher 600 ευρώ, στη πλατφόρμα www.elearning.yeka.gr.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά νομικούς, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, οικονομολόγους/λογιστές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς αλλά και ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού ΙΒΑΝ στον οποίο θα καταβληθεί το επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της διαδικασίας και έως τις 25 Απριλίου στις 15.00 θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν απευθείας τον πάροχο κατάρτισης της επιλογής τους, προκειμένου αυτός με τη σειρά του να συμπληρώσει, μεταξύ άλλων,  στο σύστημα «Εργάνη» διάφορα επιπλέον στοιχεία  του ωφελούμενου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καταβολής της 1ης δόσης των 400 ευρώ (από τα 600 ευρώ):

  • Οι επιταγές κατάρτισης που ενεργοποιήθηκαν από 13 έως 16 Απριλίου θα πληρωθούν από 24  έως 27 Απριλίου.
  • Οι επιταγές που ενεργοποιήθηκαν από τις 17 Απριλίου και ενεργοποιηθούν έως τις 25 Απριλίου, θα πληρωθούν από τις 4 έως και τις 7 Μαΐου.

Η δεύτερη δόση του ποσού των 200 ευρώ θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους μακροχρόνια άνεργους

Την Πέμπτη 23 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα ώστε οι 168.000 μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις να εισέλθουν για

  • να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους
  • να επιβεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ

ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 3 Μαΐου. Δικαιούχοι των 400 ευρώ είναι όσοι είναι άνεργοι από την 1 Απριλίου 2019 έως τις 16 Απριλίου 2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ΟΑΕΔ, από το σύνολο των 168.000 μακροχρόνια ανέργων, υπάρχουν ήδη στοιχεία ΙΒΑΝ για τους 90.000 και απομένουν ακόμα 78.000 οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό του ΙΒΑΝ.  Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η καταβολή των 400 ευρώ θα πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την υποβολή του αιτήματος από τον δικαιούχο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα