Σε αδιέξοδο το Eurogroup- Nέα τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 09:15
UPD:13:43
INTIME NEWS/ © European Union

Ούτε η απειλή του Covid 19, η μεγαλύτερη κρίση από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιώματούχοι τη χαρακτηρίζουν, στάθηκε ικανή να γεφυρώσει το χάσμα Βορρά- Νότου στους κόλπους της Ένωσης. Αντιθέτως αυτό μοιάζει σήμερα πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ύστερα από πολύωρες διαφωνίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να διακόψουν τις συνομιλίες τους και να τις συνεχίσουν αύριο,  Πέμπτη με στόχο έναν συμβιβασμό στο ... και πέντε. 

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, υποστηρίζοντας πάντως ότι οι Ευρωπαίοι «βρίσκονται σε καλό δρόμο». 

«Φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί» εξήγησε ο Σεντένο ύστερα από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, με πολυάριθμες διακοπές, διμερείς συζητήσεις, προτάσεις, αλλά χωρίς τελικό αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους το αδιέξοδο προκλήθηκε από σφοδρή αντιπαράθεση της Ιταλίας και της Ολλανδίας για τους όρους που θα συνοδεύουν τις πιστώσεις προς τα κράτη- μέλη, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. 

Να σημειωθεί ότι τόσο σκληρή στάση σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων από τον ESM δεν έχουν τηρήσει ούτε οι Γερμανοί. Μάλιστα προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τόνιζε πως σε αυτή την κρίση θα πρέπει τα δάνεια να δοθούν χωρίς να υπάρχει το στίγμα του μνημονίου και οι συχνές επισκέψεις της τρόικας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Κομισιόν προειδοποίησε για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και 10% φέτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ τόνισε στους υπουργούς Οικονομικών πως οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού απαιτούν έως και 1,5 τρισ. ευρώ.

Η Γερμανία στήριξε, σύμφωνα με το Reuters, μέτρα αξίας 500 δισ. ευρώ. 

EURONEWS
Το Βερολίνο βεβαίως επιμένει να λέει «nein» στην κοινή έκδοση χρέους, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Η στάση του έχει πυροδοτήσει κριτική ακόμη και από τον γερμανικό Τύπου, που χαρακτηρίζει αβάσιμους τους φόβους της γερμανικής κυβέρνησης και σχολιάζει πως σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη να φανεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε χώρες, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και βλέπουν τα συστήματα υγείας να λυγίζουν. Σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα είναι ίσως ανεπανόρθωτη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ ανέφερε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, κάλεσε τους συναδέλφους του «να σταθούν στο ύψος των εξαιρετικών συνθηκών και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λεμέρ ήταν οργισμένος με τους ομολόγους του. Κατά τις 5:00 το πρωί της Τετάρτης άρχισε να φωνάζει ότι είναι «ντροπή» για τους υπουργούς να διαφωνούν για μια λέξη, την ώρα που οι νεκροί αριθμούν «κατά εκατοντάδες και χιλιάδες».

Στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε δημοσίευμα των FT, ο ευρωσκεπτικισμός έχει χτυπήσει κόκκινο, αφού ακόμη και οι πλέον φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αισθάνονται πως η κοινότητα έχει εγκαταλείψει τη χώρα στη μοίρα της. «Η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει και την Ιταλία» προειδοποιούσε η βρετανική εφημερίδα. Ηχηρό καμπανάκι έχει χτυπήσει και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης. To Reuters και το Bloomberg μεταδίδουν πληροφορίες για ένα σχέδιο άνω των 500 δισ. ευώ. Ωστόσο δεν είναι το ύψος που προκαλεί τις διαφωνίες, αλλά η μορφή, που αυτό θα λάβει. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα