Ανεβαίνει ο λογαριασμός για το no deal Brexit και το κόστος για τη στερλίνα

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 06:49
UPD:08:04
EPA/ANDY RAIN

Ο Μπόρις Τζόνσον διαμηνύει σε κάθε τόνο πως η Βρετανία θα έχει εξέλθει από την κοινότητα το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου και το Λονδίνο εντείνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτό στοιχίζει- τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο εθνικό νόμισμα, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή πτώση. 

Στην πρώτη του σημαντική ανακοίνωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει, ο νέος υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ διπλασίασε το ποσό που διατίθεται για την προετοιμασία ενόψει του λεγόμενου no deal Brexit φέτος, στα 2,1 δισ. στερλίνες. Ο συνολικός λογαριασμός για την προετοιμασία ενός δύσκολου διαζυγίου ανεβαίνει έτσι στα 6,3 δισ. στερλίνες. Το ποσό θα αξιοποιηθεί για μια διαφημιστική και ενημερωτική εκστρατεία, για τη συνδρομή στους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών φαρμάκων, όπως και τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια. 

Σε περίπτωση «άτακτης» εξόδου θα τεθούν άμεσα σε ισχύ δασμοί και τελωνειακοί έλεγχοι σε όλες τις εισαγωγές από τα 27 κράτη της Ε.Ε., όπως και στις εξαγωγές προς αυτά και υπάρχουν φόβοι ότι πέραν των μεγάλων ανατιμήσεων θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη φροντίσει να γεμίσουν τις αποθήκες τους. 

«Εντός 92 ημερών έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τον σχεδιασμό μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο Τζάβιντ. «Θέλουμε να κλείσουμε μια καλή συμφωνία που θα καταργεί το αντιδημοκρατικό backstop. Αλλά αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία, θα χρειαστεί να φύγουμε χωρίς συμφωνία» συμπλήρωσε. 

Το Λονδίνο επιμένει να διαγραφεί από τη συμφωνία το λεγόμενο backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες ωστόσο απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε επαναδιαπραγμάτευση.

Υπό τις συνθήκες αυτές η στερλίνα έχει βρεθεί στο στόχαστρο. Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες για το βρετανικό νόμισμα από τον Οκτώβριο του 2016. Αναλυτές σχολιάζουν στο Bloomberg πως οι τόσο έντονες διακυμάνσεις της, κάνουν τη στερλίνα να θυμίζει ολοένα και περισσότερο νόμισμα... αναδυόμενης οικονομίας. 

Σε περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν προς το καλύτερο, με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να δίνουν σήμα ότι οδεύουν προς συμφωνία το βρετανικό νόμισμα θα μπορούσε να ανατιμηθεί 9% εκτιμούν οι ειδικοί. Αν ωστόσο γίνει πραγματικότητα το σενάριο του no deal Brexit υπολογίζεται ότι θα κάνει «βουτιά» της τάξης του 13%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα