ΕΚΤ: Αμετάβλητα επιτόκια με «παράθυρο» για μελλοντική μείωση

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 15:01
UPD:26/07/2019 08:38
REUTERS/Ralph Orlowski

Αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2020 διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκιά της. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό παράθυρο και για «χαμηλότερα επίπεδα» αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο. 

Η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και αποδοχής καταθέσεων στο 0%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός ευνοϊκού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

EURONEWS

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης μήνα με τον μήνα (επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά από τα χθεσινά στοιχεία για τη μεταποίηση στο μπλοκ) και η στασιμότητα του πληθωρισμού μακριά από τον στόχο λίγο κάτω από το 2% έχουν διαμορφώσει ένα τοξικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι πιεστικές αυτές συνθήκες είχαν δημιουργήσει προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα στήριξης, όπως η μείωση των επιτοκίων και νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, κατά την οποία θα προχωρήσει στην ανάλυση των αποφάσεων του Δ.Σ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα