Creta Farms: Διευρύνεται το ενδιαφέρον επενδυτών

Νέοι «μνηστήρες» διεκδικούν την κρητική αλλαντοβιομηχανία
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 11:03
UPD:11:04
INTIME NEWS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr 

Διευρυμένο εμφανίζεται το καταρχήν ενδιαφέρον επενδυτών να εισέλθουν στην αλλαντοβιομηχανία Creta Farms, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις με πέντε προτάσεις διεκδίκησης.

Μετά την πρόσφατη υπογραφή από τους δύο βασικούς μετόχους, τους αδερφούς Δομαζάκη, του Μνημονίου Κατανόησης με τις πιστώτριες τράπεζες, ο δρόμος για την εξεύρεση επενδυτή έχει ανοίξει. 

Όπως αναφέρουν παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, «υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές», ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι η εξεύρεση του προτιμητέου επενδυτή «θα είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση».

Σχετικά με τα σημεία-κλειδιά, αυτά αφορούν το ύψος του «κουρέματος» των δανείων που θα επιδιώξουν να επιτύχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, τα κεφάλαια που δύνανται να εισφέρουν σε ενδεχόμενο επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης και το πώς θα διαμορφωθεί η αποτίμηση της αλλαντοβιομηχανίας.

Οι ενδιαφερόμενοι
Σε ό,τι αφορά τη λίστα με τους ενδιαφερόμενους, ήδη έχει γνωστοποιηθεί αρχικό ενδιαφέρον τουλάχιστον τριών: ο κ. Θόδωρος Δουζόγλου, συμπράττοντας με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, έχει καταθέσει δεσμευτική επιστολή (Letter Of Intent) στην οποία αναφέρεται η πρόθεσή του να εισέλθει στην Creta Farms μέσω της εταιρείας του SCD Group Ltd που εδρεύει στην Κύπρο, εισφέροντας κεφάλαια έως του ποσού των 15 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, «παρών» δηλώνει και το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital σε σχετική επιστολή προθέσεων, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι η εν λόγω πρόταση συνοδεύεται με ένα γενναίο «κούρεμα» δανείων. Επίσης, προκειμένου να υποβάλει την τελική πρότασή του, το fund ζητεί να διενεργήσει εμπορικό, νομικό και οικονομικό έλεγχο με αποκλειστικότητα.

Αντίστοιχα, βαρόμετρο για τη συμμετοχή στη διαδικασία διεκδίκησης της Creta Farms από πλευράς του ομίλου της Chipita φέρεται να αποτελεί το ύψους του «κουρέματος» στις υποχρεώσεις που οι τράπεζες είναι πρόθυμες να δεχθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μνημόνιο Κατανόησης δεν περιλαμβάνεται όρος για νέα χρηματοδότηση στην εταιρεία, παρά το σχετικό αίτημα που φέρεται να υπήρξε από τη διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας για αναγκαία ένεση ρευστότητας της τάξεως των 3-3,5 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε ο όρος για νέα αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού της. Συνεπώς οποιαδήποτε συμφωνία για νέα αναδιάρθρωση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις τράπεζες και στον νέο επενδυτή.

Ο ρόλος της ΕΥ
Σε κάθε περίπτωση, η «μπάλα» στην παρούσα φάση περνάει στην περιοχή της EY, η οποία τις προσεχείς ημέρες θα αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής οικονομικής αναδιάρθρωσης της αλλαντοβιομηχανίας. Από αυτή τη θέση η EY, πέρα από τον έλεγχο της πορείας των χρημάτων που θα εισρέουν εφεξής στην εταιρεία, έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει και να παράσχει στους ενδιαφερόμενους την απαραίτητη ενημέρωση προκειμένου αυτοί να υποβάλουν τις τελικές προτάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή θέλει τη διαδικασία αυτή να έχει φτάσει τουλάχιστον σε προχωρημένο στάδιο έως τις 30 Οκτωβρίου 2019, γεγονός που -στον βαθμό που επιβεβαιωθεί στην πράξη- σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους η κρητική αλλαντοβιομηχανία θα έχει περάσει σε νέα χέρια.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα