ΟΠΕΚ και Ρωσία επισημοποιούν τον «αρραβώνα»

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 15:09
UPD:15:24
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Η μακροπρόθεσμη συνεργασία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και ακόμη εννέα παραγωγούς χώρες εκτός καρτέλ επισφραγίστηκε σήμερα με ένα επίσημο κείμενο, που ενισχύει τη συμμαχία που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. 

Το καρτέλ των 14 χωρών και η ομάδα των 10 υπό τη Ρωσία ολοκλήρωσαν επίσης και την συμφωνία να ισχύσει η μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για ακόμη εννέα μήνες. 

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμμαχία που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να δρα συντονισμένα προκειμένου να αφαιρεί την περίσσεια προσφορά από την αγορά και να στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η συμμαχία συμφώνησε σε μείωση της προσφοράς για ένα εξάμηνο, η οποία και ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου κατά 22% έως και τον Απρίλιο. Ωστόσο η ένταση στη Μέση Ανατολή και το αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κάμψη της ζήτησης, με αποτέλεσμα τον Μάιο οι τιμές να κάνουν βουτιά και η αγορά πετρελαίου να εισέλθει και επισήμως σε bear market. Έκτοτε τα σήματα που έστειλαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, αλλά και οι επιθέσεις σε τάνκερ έδωσαν και πάλι ώθηση στις τιμές. 

Πάντως η ιδέα για πλήρη «συγχώνευση» της συμμαχίας σε έναν νέο οργανισμό δεν φαίνεται να είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Ο «αρραβώνας» πιθανόν να μην προχωρήσει ποτέ σε «γάμο». 

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης, με το μπρεντ κοντά στα 64,5 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 59,8 δολάρια. Η ψαλίδα μεταξύ των δύο συμβολαίων έχει κλείσει αισθητά. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα