Πρεσβεία Ισραήλ: Διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό για το τράμ της Ιερουσαλήμ

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 16:25
UPD:16:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για μη υποβολή δεσμευτικής προσφοράς ελληνικών εταιρειών για συμμετοχή στον διαγωνισμό για το τράμ της Ιερουσαλήμ εξαιτίας «πολιτικών λόγων», προχώρησε η πρεσβεία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στον διαγωνισμό J-NET (Jerusalem LRT Project - τράμ της Ιερουσαλήμ) για την επέκταση της υφιστάμενης κόκκινης γραμμής και την κατασκευή της νέας πράσινης γραμμής στην πόλη της Ιερουσαλήμ ήταν στις 13 Μαϊου 2019.

«Για καθαρά τεχνικούς λόγους, το Κοινοπρακτικό Σχήμα με επικεφαλής την ελληνική εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την συμμετοχή της STASY και της Skoda-Israel, δυστυχώς δεν υπέβαλε προσφορά και έχασε την προθεσμία». 

Σύμφωνα με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ζητήθηκε επισήμως παράταση της προσθεσμίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019, με τον ισχυρισμό ότι ουσιαστικά οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα που σχετίζονταν με το Συμβόλαιο Παραχώρησης του έργου παράμειναν αδιευκρίνιστα, καθιστώντας αναγκαία την προτεινόμενη παράταση για την υποβολή της καλύτερης και ανταγωνιστικής δεσμευτικής προσφοράς. 

Μια τέτοια παράταση, σύμφωνα με την πρεσβεία του Ισραήλ, απορρίφθηκε από την Επιτροπή Διαγωνισμού J-NET με αποτέλεσμα η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ να χάσει την προθεσμία.    

«Λυπόμαστε που ελληνικές εταιρείες δεν υπέβαλλαν τελικά Δεσμευτική Προσφορά γι’ αυτό το μεγάλο έργο για καθαρά τεχνικούς λόγους επειτά από την συμμετοχή τους στην διαδικασία για περισσότερο από ενάμιση χρόνο και αφότου πέρασαν τους προκαταρκτικούς έλεγχους (Pre-Qualification screening) πριν μερικούς μήνες. Όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές και άλλες ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής στο Ισραήλ στο μέλλον», ανέφερε η ανακοίνωση, καταλήγοντας πως η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ διευκρίνησε ότι η προσήλωση της σε έργα υποδομής στην ισραηλινή αγορά παρεμένει ισχυρή και ενεργή.      

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα