Σταθερή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 20:26
UPD:20:28
REUTERS/PETER NICHOLLS

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι επενδυτές συνέχισαν να δίδουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ασφαλές ενεργητικό του «πυρήνα», μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit αλλά και τις εμπορικές εντάσεις που συνεχίζονται μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθηκε στο 3,42% με το spread στις 353 μονάδες βάσης. Αναλυτές βλέπουν ως επόμενο σημείο σταθεροποίησης για το spread τις 350 μονάδες βάσης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εβδομάδα για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώνεται 16 μονάδες βάσης, από το 3,58% που βρισκόταν στην αρχή της εβδομάδας. Αποκλιμάκωση παρουσίασε και η απόδοση του πενταετούς με λήξη το 2024, που έκλεισε στο 2,18%, υποχωρώντας περίπου 20 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα. Ενδιαφέρον και το επίπεδο της επταετίας, που κινήθηκε στο 2,62%, κατά πολύ χαμηλότερα από το 2,83% που βρισκόταν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, υποχωρώντας 21 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε αξιοπρεπής, στα 47 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές με 16 εκατ.ευρώ.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, στο 2,67%, παρά τις ανησυχίες για τα σχέδια δαπανών της ιταλικής κυβέρνησης. Σε εβδομαδιαία βάση, αποκλιμακώθηκε 11 μονάδες βάσης, πτώση που σύμφωνα όμως με αναλυτές δεν αποδίδεται στην υποχώρηση των ανησυχιών. Σημαντική αποκλιμάκωση μέσα στην εβδομάδα γνώρισε και η απόδοση του 10ετούς ισπανικού, που διαμορφώθηκε από το 1,003% της Δευτέρας στο 0,883% στην χθεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθεί 11 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια διμήνου.

Οι επενδυτές παραμένουν σταθερά στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών κρατικών ομολόγων σε χαμηλό δυόμισι ετών. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βρετανίας για το Brexit κατέρρευσαν, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το εάν τελικά η Βρετανία θα μπορέσει να αποφύγει μία άτακτη αποχώρηση από την Ε.Ε.. Νευρικότητα εξακολουθούν να δημιουργούν και οι εμπορικές εντάσεις, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες και επίσημα ότι αναβάλει για έξι μήνες την απόφαση για τους δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε χθες στο -0,129%, κοντά στο -0,132%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2017. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού υποχώρησε 14 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση.

Εκτός Ευρωζώνης, στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της υποχώρησε έξι μονάδες βάσης, στο 1,008%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο 2,391%.  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα