Η ΕΚΤ παράπλευρη απώλεια στην κόντρα Santander με Ρώσο μεγιστάνα

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 16:05
UPD:16:06
REUTERS/Sergio Moraes

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να εγγράψει ζημίες λόγω των ομολόγων του ομίλου σούπερ-μάρκετ DIA που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ισπανικής τράπεζας Banco Santander και του Ρώσου δισεκατομμυριούχου κινδυνεύει να συμπαρασύρει και την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ είναι μεταξύ των ομολογιούχων που ενδεχομένως να αναγκασθούν να εγγράψουν ζημίες, ως όρο για την Banco Santander να επιτρέψει στον επενδυτικό ταμείο LetterOne του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Μίχαελ Φρίντμαν να ανακεφαλαιοποιήσει την Distribudora International de Alimentacion S.A.(DIA) όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας είχε αγοράσει το 2016 χρεόγραφα της DIA, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ.

H Santander προβάλλει αντιρρήσεις στο σχέδιο της LetterOne, καθώς βάζει σε προτεραιότητα τους ομολογιούχους έναντι των πιστωτών, ανέφεραν στο BBG έγκυρες πηγές. Η Santander δεν είναι η μοναδική τράπεζα που δεν έχει συναινέσει στην πρόταση, η οποία μεταθέτει κατά τέσσερα χρόνια τις αποπληρωμές οφειλών, ενώ αποζημιώνει με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τους ομολογιούχους κατά λήξη των ομολόγων, τον Ιούλιο.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις μεμονωμένες τοποθετήσεις της κεντρικής τράπεζας στο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει σχεδόν 1.200 εταιρικά ομόλογα, αξίας 178 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα πρακτικά, η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ομόλογα της DIA που λήγουν το 2019.

 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα