Λαγκάρντ: Πολύ καλές οι σχέσεις με τον κ. Τσακαλώτο

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 21:19
UPD:21:24
EPA/SHAWN THEW

Τις «πολύ καλές σχέσεις» που διατηρεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξήρε η Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της συνάντησης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το βράδυ της Παρασκευής στην Ουάσιγκτον.

«Έχουμε πολύ καλή σχέση εγώ και ο Ευκλείδης. Τον ρώτησα για το πώς πάει η ελληνική οικονομία και πώς πάνε οι δημοσιονομικές πολιτικές και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και μεταξύ άλλων συζητήσαμε και για την ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία» δήλωσε η διευθύντρια του Ταμείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η συνάντηση των δύο πλευρών «μονοπωλήθηκε» από το ενδιαφέρον της Αθήνας να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 4 έως 5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η συμφωνία Τσακαλώτου – Λαγκάρντ αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σαββατοκύριακού, προλειαίνοντας το έδαφος για την επίσημη υποβολή του σχετικού αιτήματος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ παρέχει εγγυήσεις σε Γερμανία και Ολλανδία, οι οποίες ορθώνουν αντιρρήσεις στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, φοβούμενες τον κίνδυνο εκτροχιασμού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει περί τα 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι το 2024, με επιτόκιο 5%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τα δάνεια από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, μέσω του ESM, ανέρχεται μόλις στο 0,9%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα