Ηγουμενίτσα-Φ. Κουβέλης: Επιθεώρηση των έργων επέκτασης του λιμανιού

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 20:34
UPD:20:43
hcg.gr

Τα εν εξελίξει έργα επέκτασης του λιμένα Ηγουμενίτσας  επιθεώρησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Διονύση Τεμπονέρα και Χρήστο Λαμπρίδη, και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη.

Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, Ανδρέα Νταή, για τα σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού, καθώς και για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Οργανισμού. Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υλοποίησης των έργων και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει για το λιμάνι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή η ολοκλήρωση του πολυτροπικού εμπορευματικού κέντρου της Ηγουμενίτσας, που γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Adri-Up. Σημείωσε, επίσης, ότι η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα αντιμετώπισε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες με την ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών στη χερσαία ζώνη κι έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό των τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας που θα αποδοθούν στον δήμο.

Αναφορικά με τη νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα υπέβαλε σχετικά αιτήματα προς το υπουργείο Ναυτιλίας καιΝησιωτικής Πολιτικής, τα οποία και εγκρίθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, με τις διατάξεις του Νόμου 4597/2019, που καθόρισε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των λιμένων με την μέθοδο των υποπαραχωρήσεων λιμενικών δραστηριοτήτων, εξασφαλίζεται η δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας, όπου οι προκλήσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και η αξιοποίησή του προς όφελος του Δημοσίου.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, για πρώτη φορά, προβλέπεται η απόδοση προς τους δήμους τού τέλους που καταβάλλουν οι Οργανισμοί Λιμένων στο Ελληνικό Δημόσιο επί του συνόλου των ετησίων εσόδων τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα