Skip to main content

Γάζα: Θα αποδώσει η πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ για κατάπαυση πυρός;

Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλάει στο κανάλι της «Ν».

«Νομίζω ότι ο Νετανιάχου θέλει συμφωνία, αλλά θέλει μια συγκεκριμένη συμφωνία. Είναι θετικό, μέσα στο αδιέξοδο που επικρατεί, το ότι υπάρχει μια διπλωματική προσπάθεια, στην οποία πρωτοστατεί η Αίγυπτος και ξέρουμε πολύ καλά ότι τη στηρίζουν και οι ΗΠΑ» δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή  «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

«Το Ισραήλ, όπως έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή, δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν πετύχει το μεγαλύτερο μέρος των στόχων που έχει θέσει, δηλαδή την επιχειρησιακή εξουδετέρωση της Χαμάς» σημείωσε.

Ο κ. Υφαντής σχολίασε πως «το Ισραήλ αυτά τα πρώτα 24ωρα κινείται επιφυλακτικά έτσι ώστε να μην αποξενώσει διπλωματικά πλήρως την Ουάσιγκτον, αλλά και να δώσει δυνατότητα σε περισσότερους αμάχους να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο περιβάλλον για να μην υπάρχουν εκατόμβες θυμάτων στην περιοχή της Ράφα».

«Οι κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες στο Ισραήλ δεν ευνοούν την ειρηνευτική διαδικασία»

«Εάν η Χαμάς και στη Ράφα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το αστικό περιβάλλον ως ασπίδα, να χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ασπίδα, τότε θα δούμε μια επανάληψη του σεναρίου που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες σε άλλες αστικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» επεσήμανε.

Σημείωσε, δε, ότι «ο Νετανιάχου είναι μέρος του προβλήματος». Είπε επίσης ότι «διπλωματική λύση θα δούμε όταν ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση», ενώ τόνισε ότι «δυστυχώς εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες, το πολιτικό εκκρεμές στο Ισραήλ έχει κινηθεί προς τα δεξιά και προς την αδιάλλακτη δεξιά». «Οι κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες στο Ισραήλ, όπως έχουν διαμορφωθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολες και δεν ευνοούν την ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε.