Skip to main content

Πάνω από 14 δισ. ευρώ οι παράτυπες δαπάνες στην ΕΕ

Οι ελεγκτές συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει ετήσια στοιχεία για τις παράτυπες δαπάνες και τα μέτρα που λαμβάνονται για διόρθωσή τους, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία στο μέλλον

Ξεπέρασαν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ τα κοινοτικά κονδύλια που δεν δαπανήθηκαν όπως έπρεπε από το 2014 ως το 2022, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ στην έκθεσή του για τις παράτυπες δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, κατά το 2022, οι παράτυπες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με το 2021. Οι ελεγκτές παρατηρούν ότι τα ποσοστά ανάκτησης αυτής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είναι γενικά χαμηλά, ιδίως στην περίπτωση των αγροτικών ταμείων, για τα οποία η κύρια ευθύνη ανήκει στα κράτη μέλη. «Σε γενικές γραμμές έως και το 8% αυτών των παράτυπων κονδυλίων δεν ανακτώνται», αναφέρει η έκθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί ότι η ανάκτηση των παράτυπων κονδυλίων αποτελεί βασικό στοιχείο του συστήματος χρηματοοικονομικής ακεραιότητας και εσωτερικού ελέγχου της ΕΕ.

Η διαδικασία συνίσταται στο να ζητηθεί η επιστροφή των καταβληθέντων ποσών, είτε σε έναν οργανισμό είτε σε δικαιούχο, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λήψη αυτής της χρηματοδότησης. Ωστόσο, η διαδικασία είναι μακρά. Χρειάζονται περίπου 23 μήνες από τη στιγμή που θα εκταμιευθούν τα χρήματα μέχρι να ζητηθεί η επιστροφή και άλλοι πέντε επιπλέον μήνες για την ανάκτηση της παράτυπης χρηματοδότησης.

Για τον λόγο αυτόν, το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά τη μείωση του χρόνου για να διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράτυπη δαπάνη και για τον οποίο κινούνται διαδικασίες είσπραξης.

Για τον σκοπό αυτόν, ζητείται  βελτιωμένος προγραμματισμός ελέγχου, εξέταση του δημοσιονομικού αντίκτυπου των συστηματικών παράτυπων δαπανών και η επανεισαγωγή κινήτρων που υπήρχαν στον προηγούμενο κύκλο χρηματοδότησης, ώστε τα κράτη μέλη να ανακτήσουν τα αντίστοιχα κονδύλια στη γεωργία.

«Η ΕΕ οφείλει την ύπαρξή της στους φορολογούμενους και εάν δεν ανακτήσει όλα τα χρήματα, θα χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της», δήλωσε το μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιόργκ Κρίστιαν Πέτροβιτς, τονίζοντας  την ανάγκη να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την ανάκτηση των χρημάτων αυτών «το συντομότερο δυνατό».

Επιπλέον, οι ελεγκτές συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει ετήσια στοιχεία για τις παράτυπες δαπάνες και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διόρθωσή τους, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία στο μέλλον.