Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αγοραστική ευφορία με ράλι έως +3% στις τράπεζες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άνω των 1.470 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Σταθερά το πόδι στο γκάζι διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διαδοχικές αργίες του Πάσχα.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, έχοντας ως σύμμαχο τον ανέφελο ουρανό στο εξωτερικό, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη, οδεύει προς ακόμα ένα υψηλό 13 ετών.

Κι όλα αυτά, ενόσω ο στόχος για την κατάληψη των 1.500 μονάδων φαίνεται ότι μοιάζει ολοένα και πιο εφικτός, ιδίως εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόσμενο αρνητικό σοκ.

Χρηματιστήριο: Νέα ρεκόρ για τη Cenergy – Ράλι σχεδόν 80% στο 12μηνο

Πιο αναλυτικά, στη σημερινή συνεδρίαση (η πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση κατά 1,33% και διαμορφώνεται στις 1.471,69 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης (1.452,24 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.464,74 έως 1.473,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 87 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές είναι οι βασικές «πρωταγωνίστριες», με τις Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική να ξεχωρίζουν έως το +3%. Δυναμική άνοδο καταγράφει και η Mytilineos, η οποία πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά των 39 ευρώ, ενώ η Jumbo δηλώνει «παρών» στην περιοχή των 30 ευρώ. Ράλι άνω του 4% πραγματοποιεί, επίσης, η Cenergy, η οποία οδεύει προς ακόμη ένα ρεκόρ.

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

Yψηλά 8ετίας για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης θέτει τις βάσεις για νέα υψηλά 8ετίας, καθώς σήμερα (8/5) ενισχύεται στο +2,02% και τις 1.274 μονάδες, ενόσω η αγορά μετρά αντίστροφα για το θέμα των μερισμάτων.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διευρύνεται στο +2,91% και τα 3,861 ευρώ, η μετοχή της Eθνικής Τράπεζας σκαρφαλώνει στο +2,61% και τα 8,014 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +2,33% και τo 1,6225 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,50% και τα 2,03 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,52% και 3.577 μονάδες), η μετοχή της Cenergy εκτινάσσεται στο +4,7% και φθάνει στα ιστορικά υψηλά των 8,3 ευρώ. Ισχυρή άνοδο εμφανίζει και η Viohalco, η οποία ίπταται στο +2,7% και ανακτά τα 6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πέριξ του +2% διαμορφώνεται η μεταβολή για τις μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Titan και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι μετοχές των Aegean, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ έπονται με κέρδη άνω του 1%. H μετοχή της Mytilineos, δε, βρίσκεται στο +1,6% και πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά των 39 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,19% και 2.370 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ διευρύνεται στο +1,2% και τα 5,2 ευρώ, επωφελούμενη της ευρύτερης χρηματιστηριακής ευφορίας. Άνω του +1% αυξάνονται και οι μετοχές των Austriacard – ΑΒΑΞ, οι οποίες διαπραγματεύονται στα 6,3 και 1,4 ευρώ, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Ideal, Intrakat και Premia χάνουν από 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,5 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο επόμενος στόχος της Coca Cola και το μέρισμα της Titan

Ευφορία στο Χρηματιστήριο

Με τον άνεμο στο εξωτερικό να είναι ούριος, το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζεται έτοιμο να εδραιώσει την παρουσία του στα επίπεδα των 1.450 μονάδων και να «δοκιμάσει» την επόμενη αντίσταση, γεφυρώνοντας την απόσταση από τον στόχο των 1.500 μονάδων.

Ενόσω τα οικονομικά αποτέλεσμα των εισηγμένων ξεπερνούν τα 10,3 δισ. ευρώ για το 2023, τα πρώτα δείγματα για το α’ τρίμηνο του 2024 χαρακτηρίζονται ως άκρως ενθαρρυντικά και τα σενάρια για νέα deals δεν… σταματούν, η αγορά διαθέτει όλα τα απαιτούμενα καύσιμα, προκειμένου να συνεχίσει την αναρρίχηση.

Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του έτους η συνολική μεταβολή του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη αγγίζει το +12,5%, με τα σωρευτικά κέρδη στο τελευταίο 12μηνο να ξεπερνούν το +33,5%, την ίδια ώρα που η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κυμαίνεται σταθερά στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από το αρκετά μακρινό 2009.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών -και για όσο χρονικό διάστημα το Χ.Α. ήταν κλειστό- οι ξένες αγορές διέγραφαν μια σταθερά ανοδική πορεία, με τον Dow Jones να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις (το καλύτερο σερί του 2024) και τον Stoxx 600 να σκαρφαλώνει έως τις 515 μονάδες.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, είναι αρκετά πιθανό ο Γενικός Δείκτης να «τρέξει» να προλάβει τη θετική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων, η οποία εδράζεται αφενός στα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του α’ τριμήνου, αφετέρου στην προσδοκία ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει σε εύλογο διάστημα τις μειώσεις των επιτοκίων.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία είναι η πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας (θα ακολουθήσουν άλλες δύο), η προσοχή στρέφεται στην Titan Cement, η οποία το απόγευμα θα δημοσιεύσει την κερδοφορία του α’ τριμήνου. Αύριο (9/5), δε, είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της εισηγμένης, με κύριο θέμα συζήτησης την έγκριση του μερίσματος 0,85 ευρώ/μετοχή.

Σε θετικό έδαφος ο Stoxx 600

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,37% και τις 515 μονάδες, καθώς συνεχίζεται η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι οριακά ανοδικά, σε μια προσπάθεια διατήρησης του θετικού σερί.

Σίψας: Το ολικό comeback, το ράλι 200% και το κλαμπ των… μεγάλων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)