Skip to main content

Μάτι: Ασκήθηκε έφεση για το σύνολο της απόφασης

Nikos Libertas / SOOC

Μετά την έφεση, η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της σε δεύτερο βαθμό και για τους 21 κατηγορουμένους

Έφεση ασκήθηκε κατά της απόφασης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων.

Η εισαγγελία εφετών, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, άσκησε έφεση στο σύνολο της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας που καταδίκασε μόνο 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ποινές έως 5 έτη, οι οποίες μάλιστα μετατράπηκαν σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.

Τι αφορά η έφεση

Η έφεση αφορά:

  • στους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή και για τον οποίο δεν μπορούσε νομικά να ασκηθεί έφεση.
  • στις ποινές που επιβλήθηκαν.
  • στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες (πέντε συνολικά πρώην στελέχη αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών).
  • στη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.

Μετά την έφεση, η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο σύνολο της σε δεύτερο βαθμό και για τους 21 κατηγορουμένους.

Καθαρογραφή

Την ίδια ώρα, σε γοργούς ρυθμούς κινείται η δικαιοσύνη για την καθαρογραφή της απόφασης, έτσι ώστε η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο εφετείο δηλαδή, να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς ο κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα είναι ορατός.

Εάν έως το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Άρειο Πάγο, τότε οι όποιες ευθύνες θα παραγραφούν.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει την άμεση καθαρογραφή της απόφασης και για αυτό είχε απαλλαχθεί από άλλα δικαστικά καθήκοντα η πρόεδρος του δικαστηρίου, προκειμένου να καθαρογράψει το συντομότερο την απόφαση για να δρομολογηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

naftemporiki.gr