Skip to main content

Έχει τηρήσει το Ισραήλ το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο στη Γάζα; Οι ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν μια πρώτη ετυμηγορία

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Χρησιμοποιεί το Ισραήλ τη στρατιωτική βοήθεια με νόμιμο τρόπο; Η κυβέρνηση Μπάιντεν καλείται να απαντήσει

Αντιμέτωπη με αυστηρή κριτική για τη στρατιωτική υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να εκδώσει μια πρώτη στο είδος της επίσημη ετυμηγορία αυτή την εβδομάδα σχετικά με το εάν οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και οι περιορισμοί στην παροχή βοήθειας έχουν παραβιάσει αμερικανικούς και διεθνείς νόμους, που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους αμάχους από τη φρίκη του πολέμου.

Μια απόφαση κατά του Ισραήλ θα ενίσχυε την πίεση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να περιορίσει τη ροή όπλων και χρημάτων προς τον ισραηλινό στρατό, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Associated Press. Ήδη την είδαμε να «παγώνει» την παράδοση φορτίου με 1.800 βόμβες στο Ισραήλ, εν αναμονή της χερσαίας επέμβασης πλήρους κλίμακας στη Ράφα.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει τον περασμένο Φεβρουάριο – εν μέσω πίεσης – των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εξετάσει εάν το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ με νόμιμο τρόπο.

Επιπλέον θα πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο εάν θεωρεί ότι το Ισραήλ ενήργησε για να «αρνηθεί αυθαίρετα, να περιορίσει ή να εμποδίσει με άλλον τρόπο, άμεσα ή έμμεσα», την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ για τους λιμοκτονούντες αμάχους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το υπουργείο προσπαθούσε να τηρήσει την προθεσμία της Τετάρτης για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης, αλλά «είναι πιθανό να χρειαστεί μία μικρή παράταση».

Κρίσιμη ετυμηγορία σε κρίσιμη στιγμή

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να λάβει μια απόφαση σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός υπό τη διεθνή διαμεσολάβηση, ενώ αναμένεται μία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι – μια κίνηση στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι ΗΠΑ. Η απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου του Ισραήλ και την υποστήριξη των Αμερικανών σε αυτόν, εκτιμά το Associated Press. 

Η προσπάθεια του Ισραήλ να συντρίψει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική της επίθεση τον Οκτώβριο και η καταστροφή που ακολούθησε για τους αμάχους της Γάζας έχουν επίσης πυροδοτήσει τη συζήτηση εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Κογκρέσου για ευρύτερα ζητήματα.

Στηλιτεύουν οι ΗΠΑ σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρες, στις οποίες χορηγεί στρατιωτική και άλλη βοήθεια, όταν τις εντοπίζουν; Ή το κάνουν αυτό μόνο όταν θεωρήσει ότι εξυπηρετεί ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντά τους;

«Ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν σημαντική συνιστώσα του εθνικού συμφέροντος, οι αμερικανικές προτεραιότητες είναι πολύ ευρύτερες – ιδιαίτερα σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Όμως ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο Δημοκρατικός που πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις του Κογκρέσου με τον Λευκό Οίκο για να γίνει η έρευνα, είπε στους δημοσιογράφους ότι φοβόταν ότι η μακροχρόνια επιθυμία των αμερικανικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας με το Ισραήλ θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα.

Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Τα δεινά των Παλαιστινίων στον πόλεμο στη Γάζα έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες και άλλες προκλήσεις για τον Μπάιντεν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς επιδιώκει να επανεκλεγεί εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα ευρήματα της κυβέρνησης πρέπει «να βασίζονται σε γεγονότα και νόμους, και όχι στο πώς θα ήθελαν τα πράγματα να είναι», είπε ο Βαν Χόλεν στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Τα δεδομένα και η θέση του Ισραήλ

Το Ισραήλ ξεκίνησε την πολεμική επιχείρησή του του μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περίπου 250. Σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι, τα δύο τρίτα των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί έκτοτε, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους. Τώρα πολλοί πεθαίνουν και από την πείνα. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΟΗΕ αναφέρουν ότι πλήρης λιμός έχει επικρατήσει στη βόρεια Γάζα, λόγω των περιορισμών του Ισραήλ στις αποστολές τροφίμων και των διαρκών μαχών.

Το Ισραήλ απαντάει ότι τηρεί το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο, ότι ερευνά τους ισχυρισμούς για κατάχρηση από τις δυνάμεις ασφαλείας του και ότι η εκστρατεία του στη Γάζα είναι ανάλογη με την υπαρξιακή απειλή που θέτει η Χαμάς.