Βrexit: Χωρίς δασμούς το 87% των εισαγωγών σε περίπτωση no deal

Προσωρινή, μονομερής προσέγγιση από το Λονδίνο για να αποφύγει εκρηκτικές ανατιμήσεις
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 10:42
UPD:10:46
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Την απόφασή της να μην επιβάλλει δασμούς στα περισσότερα αγαθά, που εισάγονται στη χώρα, σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για μία «προσωρινή, μονομερή προσέγγιση», προκειμένου να μην απαιτούνται μεταξύ άλλων έλεγχοι στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας, όπως εξήγησε. 

Σύμφωνα με το Προσωρινό Καθεστώς Δασμών, το 87% των εισαγόμενων αγαθών (βάσει αξίας) θα έχουν πρόσβαση χωρίς δασμούς, έναντι ποσοστού 80% σήμερα. Τα υπόλοιπα, τα οποία περιλαμβάνονται ορισμένα γαλακτομικά προιόντα, κρέας και αυτοκίνητα, θα υπόκεινται σε δασμούς προκειμένου να προστατευθούν οι αντίστοιχοι τοπικοί κλάδοι. Εξαιρούνται όμως τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

To σχέδιο έχει ως στόχο να αποτρέψει εκρηκτικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα σε περίπτωση ενός no deal, δηλαδή εξόδου της χώρας χωρίς συμφωνίας. Σε μία τέτοια περίπτωση η στερλίνα προβλέπεται να κάνει βουτιά, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων θα ανέβει ακόμη και χωρίς δασμούς. 

Βάσει του νέου προσωρινού καθεστώς περίπου το 82% των εισαγωγών από την Ε.Ε. θα είναι χωρίς δασμούς- με το ποσοστό να είναι βεβαίως μειωμένο σε σχέση με σήμερα, που το 100% των προϊόντων από την κοινότητα εισάγονται χωρίς επιβάρυνση. Ωστόσο χωρίς δασμούς θα εισάγεται και το 92% των προϊόντων από τον υπόλοιπο κόσμο, όταν σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 56%.

Ο υπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Τζορτζ Χόλινγκμπερι, τόνισε πως προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως είπε, πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για το πιο αρνητικό. Έκανε δε λόγο για ένα «ισορροπημένο» σχέδιο, που θα έχει αποτέλεσμα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα