Σε δίνη οι αγορές από Apple, Kίνα - Βουτιά 660 μονάδων ο Dow

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 19:53
UPD:23:38
REUTERS/ARND WIEGMANN

Στη δίνη της Apple και της Κίνας βρίσκονται οι διεθνείς αγορές. Το χρηματιστήριο της Wall Street βάλλεται εξαιτίας της υποβάθμισης των προβλέψεων της τεχνολογικής εταιρείας, έπειτα από τις χαμηλές πτήσεις στην ασιατική χώρα, πυροδοτώντας μεγάλες ρευστοποιήσεις.  

Στο στόχαστρο βρίσκονται βεβαίως οι τεχνολογικές μετοχές, αλλά οι απώλειες εξαπλώνονται σε όλους τους κλάδους, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για αναταράξεις από μία απότομη επιβράδυνση του ασιατικού δράκου.  

Η μετοχή της Apple έκανε βουτιά 9,96%, οδηγώντας έτσι τον δείκτη Dow Jones σε πτώση 660 μονάδων ή 2,83% στις 23.686,22 μονάδες. Παράλληλα, λειτούργησε ως το μεγάλο βαρίδι και στον δείκτη Nasdaq, που κατέγραψε πτώση 3,04% στις 6.463,50 μονάδες. Ο S&P 500 ακολούθησε με απώλειες 2,48% στις 2,447.89 μονάδες.

EURONEWS

Η προειδοποίηση της Apple για το πλήγμα στις πωλήσεις της από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πυροδοτεί ανησυχίες για τα «θύματα» που θα έχει το στραβοπάτημα του δράκου σε κλάδους, όπως αυτοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, των πολυτελών αγαθών και των μεταλλευτικών βιομηχανιών.

Όπως σημειώνει το CNN, θύμα της Apple έπεσε και ο δισεκατομμυριούχος, Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος έχει χάσει τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια μετά τις προβλέψεις της τεχνολογικής εταιρείας.

Η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η μεγαλύτερη καταναλώτρια πρώτων υλών στον κόσμο και λάτρης της πολυτέλειας και από τις «ορέξεις» της εξαρτάται η μοίρα αρκετών πολυεθνικών. 

Μπορεί να είναι η Apple εκείνη που προκάλεσε τις αναταράξεις σήμερα στις αγορές, αλλά η κορυφαία εταιρεία του πλανήτη δεν είναι η μόνη, που πέφτει θύμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Αρκετές ακόμη επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων βλέπουν τις πωλήσεις τους στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη να δέχονται πιέσεις και αναγκάζονται να υποβαθμίσουν τους στόχους τους. 

Την ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρέθηκε στις 6.692,66 μονάδες έχοντας απώλειες 0,62%. Στο Παρίσι ο CAC 40, αντίστοιχα στο 4.611,49 μονάχες χάνοντας 1,66% και στην Φρανκφούρτη ο DAX30 στις 10.416,66 με απώλειες 1,55%.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα