Γιούνκερ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 14:36
UPD:15:46
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως το κλίμα των συζητήσεων είναι πλέον καλό και υπογράμμισε ότι «είμαστε με την Ιταλία αν η Ιταλία είναι μαζί μας».

Πρόοδο στις συζητήσεις με τη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό διαπιστώνει τις τελευταίες  ημέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ προανήγγειλε πως αύριο Σάββατο θα έχει συνάντηση για το ζήτημα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως το κλίμα των συζητήσεων είναι πλέον καλό και υπογράμμισε ότι «είμαστε με την Ιταλία αν η Ιταλία είναι μαζί μας». Σημείωσε, δε, ότι οι Βρυξέλλες δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρώμη, καθώς και ότι «η Ιταλία ανέκαθεν αποτελούσε έμπνευση για την Ευρώπη, δεν γύριζε την πλάτη της στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου για το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό κάτω από το 2,4%. «Δεν είναι γραμμένο στη Βίβλο ότι το έλλειμμα πρέπει να είναι 2,4%», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα, ερωτηθείς αν θα μπορούσε ο στόχος για το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,2%.

Πάντως, αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κίνηση της Κομισιόν για επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας, αναφορικά με το χρέος της.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης. Εφόσον τα ευρωπαϊκά κράτη ανάψουν επισήμως «πράσινο φως», η Κομισιόν μπορεί να εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά της Ρώμης.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο υπερβολικά επεκτακτικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Αυτό προετοιμάζει το έδαφος για μία πιθανή πειθαρχική διαδικασία για την Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Ρώμη αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2018 λόγω της πτώσης της εγχώριας ζήτησης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία.

Τον περασμένο μήνα, η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω (στο 1,2% έναντι 1,5% προηγουμένως) τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολο του 2018. Μετά τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η επίτευξη ακόμη και του αναθεωρημένου στόχου κρίνεται δύσκολη, καθώς απαιτείται μια εξαιρετικά ισχυρή επιτάχυνση στο τέλος του έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα