Ευρωδικαστήριο: Απόφαση υπέρ των επιβατών αεροπλάνων

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 11:34
UPD:11:38
REUTERS/MARCOS BRINDICCI

Την επιστροφή και του ποσού της προμήθειας των διαμεσολαβητών έκδοσης εισιτηρίων δικαιούνται να λάβουν οι επιβάτες από την αεροπορική εταιρεία σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης.

Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερμηνεύοντας τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών μετά την εξέταση σχετικού αιτήματος από το Ειρηνοδικείο του Αμβούργου.

Η υπόθεση που οδήγησε σε αυτή την απόφαση έχει ως εξής:

Ο Dirk Harms αγόρασε, για τον ίδιο και την οικογένειά του, μέσω του ιστότοπου opodo.de, εισιτήρια για πτήση από το Αμβούργο (Γερμανία) στο Φάρο (Πορτογαλία) με τη Vueling Airlines. Δεδομένου ότι η πτήση ματαιώθηκε, η οικογένεια Harms ζήτησε από τη Vueling Airlines την επιστροφή του ποσού των 1108,88 ευρώ που είχε καταβάλει στην Opodo κατά την αγορά των εισιτηρίων αυτών.

Η Vueling Airlines δέχθηκε να επιστρέψει το ποσό που έλαβε εκ μέρους της Opodo, ήτοι 1031,88 ευρώ. Αντιθέτως, αρνήθηκε να επιστρέψει και τα υπόλοιπα 77 ευρώ, τα οποία η Opodo εισέπραξε ως προμήθεια.

Το Ειρηνοδικείο του Αμβούργου το οποίο επελήφθη της διαφοράς αυτής, ζήτησε από το Ευρωδικαστήριο να ερμηνεύσει στο πλαίσιο αυτό τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών ζητώντας να μάθει αν η τιμή του εισιτηρίου που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του ποσού που πρέπει να επιστραφεί από τον αερομεταφορέα σε έναν επιβάτη σε περίπτωση ματαιώσεως πτήσεως περιλαμβάνει τη διαφορά μεταξύ του ποσού που κατέβαλε ο επιβάτης αυτός και του ποσού που έλαβε ο εν λόγω αερομεταφορέας, η οποία αντιστοιχεί σε προμήθεια την οποία εισέπραξε το πρόσωπο το οποίο ενήργησε ως διαμεσολαβητής μεταξύ επιβάτη και αερομεταφορέα.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο δίνει καταφατική απάντηση στο ερώτημα αυτό, εκτός αν η προμήθεια αυτή έχει καθοριστεί εν αγνοία του αερομεταφορέα, όπερ εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να εξακριβώσει.

Η ερμηνεία αυτή του κανονισμού ανταποκρίνεται στους σκοπούς του, ήτοι στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επιβατών καθώς και στη διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων των εν λόγω επιβατών και των συμφερόντων των αερομεταφορέων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα