Άνοδος με το βλέμμα στα γεωπολιτικά για τις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 15:54
UPD:15:57
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στη βελγική πρωτεύουσα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αν και χαρακτηρίστηκε από μεγάλες εντάσεις, φαίνεται να κατέληξε σε μία συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Και στη βρετανική πρωτεύουσα η Τερέζα Μέι έδωσε στη δημοσιότητα τη Λευκή Βίβλο για το Brexit, ένα σχέδιο «μαλακής εξόδου», το οποίο αφήνει στα κρύα του λουτρού το Σίτι, αλλά προβλέπει διατήρηση στενών δεσμών στο μέτωπο του εμπορίου αγαθών. 

Παρά την αρνητική αντίδραση του Σίτι, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου φαίνεται να υποδέχεται με σχετική ικανοποίηση το σχέδιο, ενώ ανοδικές τάσεις επικρατούν και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, εν μέσω προσδοκιών για άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 0,9%. Άνοδο της τάξης του 0,85% καταγράφει ο CAC 40 στο Παρίσι, κέρδη 0,5% εμφανίζει ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ στο +0,5% είναι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται επίσης 0,8%. Τις θετικές τάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολουθεί και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,8%. Ωστόσο η αξία των συναλλαγών παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 18 εκατ. ευρώ. 

Στην αγορά συναλλάγματος ρόλο πρωταγωνιστή έχει το βρετανικό νόμισμα, που ενισχύεται 0,3% έναντι του αμερικανικού στο 1,33 δολάρια ανά στερλίνα. Το ευρώ είναι στο 1,1677 δολάρια. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα