Νέος συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια από την ΕΚΤ

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 13:16
UPD:15:25
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Έναν νέο συμβιβασμό για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Παρά τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά την τελευταία διετία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να κάθονται πάνω σε ένα «βουνό» προβληματικών δανείων, ύψους 721 δισ. ευρώ.

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, οι εποπτικές αρχές φαίνεται πως καταλήγουν σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να προωθήσει μια αξιόπιστη λύση, η οποία θα μπορούσε να καταστεί αποδεκτή και από τις αδύναμες χώρες.

Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή μιας πολυετούς προθεσμίας ώστε να αντιμετωπιστεί τα πρόβλημα συνολικά, με την παράλληλη επιβολή εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα σε χώρες, όπου το δικαστικό σύστημα παρουσιάζει καθυστερήσεις στην ανάκτηση των εγγυήσεων (collaterals).

Εναλλακτικά, οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να χωρίσουν τις τράπεζες και τα δάνεια σε ομάδες, με βάση:

  • το ποσοστό των ισολογισμών που παρουσιάζει πρόβλημα
  • το αν οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε έναν συγκεκριμένο κλάδο με γνωστά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ μιας ημερολογιακής και μιας κατά περίπτωσης προσέγγισης» τονίζει στο Reuters, ανώτερη τραπεζική πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθεί το καλοκαίρι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα