Μοσκοβισί: Εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος, ενισχυμένη εποπτεία

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 09:30
UPD:09:34
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

«Είμαι σίγουρος και νομίζω όλοι είναι σίγουροι. Η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου ότι τα πράγματα είναι εντός χρονικού πλαισίου, ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και ότι βαδίζουμε σε ένα δυνατό μέλλον για την Ευρωζώνη» αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Την πεποίθησή του ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία- πακέτο, που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της επόμενης ημέρας, εφκράζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Aυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος επισημαίνει, ενώ κάνει λόγο για ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία. Επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται κάνενα θέμα προληπτικής γραμμής ή τέταρτου προγράμματος.  

«Είμαι σίγουρος και νομίζω όλοι είναι σίγουροι. Η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου ότι τα πράγματα είναι εντός χρονικού πλαισίου, ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και ότι βαδίζουμε σε ένα δυνατό μέλλον για την Ευρωζώνη» αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και προσθέτει: «Από τις συνομιλίες που έχω με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, με τους υπουργούς των Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών, με τους θεσμούς ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΜΣ, όλοι βαδίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει. Σίγουρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε 10 ημέρες από σήμερα, δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά θα φθάσουμε στον στόχο μας αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, το ΔΝΤ δεν είναι το βασικό ζήτημα «Πρώτον είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και τις επόμενες ημέρες ελπίζω οι ελληνικές Αρχές να αφοσιωθούν με όλη τους την προσοχή και ενέργεια στα 88 προαπαιτούμενα» αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, τότε όλοι οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν το δικό τους. «Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιέχει σημαντικά εμπροσθοβαρή μέτρα που οι αγορές θα κρίνουν ως αξιόπιστα» υπογραμμίζει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επαναλαμβάνει ότι «κανείς δεν πιέζει για προληπτική γραμμή»,  καθώς όπως εξηγεί, «όλοι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα ως κανονική χώρα, κανένας δεν θέλει ένα τέταρτο πρόγραμμα, όλοι θέλουν, πρώτον ισχυρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δεύτερον, ένα δυνατό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους και τρίτον μία σημαντική μεταμνημονιακή επιτήρηση». Αν έχουμε όλα τα παραπάνω, τότε η Ελλάδα «θα βγει από το πρόγραμμα με έναν θετικό και αξιόπιστο τρόπο στις αγορές» καταλήγει. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα