Πανευρωπαϊκό ταμείο αντασφάλισης ανέργων προτείνει ο Σολτς

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 08:43
UPD:08:46
REUTERS/AXEL SCHMIDT

German Finance Minister Olaf Scholz poses for a portrait before a Reuters interview in Berlin, Germany, May 30, 2018. REUTERS/Axel Schmidt

Σχέδια, που θα προωθούν την αλληλεγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προωθήσει η Γερμανία, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τονίζει, προτείνοντας έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλισης ανέργων. 

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο κ. Σολτς λέει χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία σχετικά πρόσφατη οντότητα. Για αυτό το λόγο η Γερμανία πρέπει να δώσει ώθηση σε project, που θα συνεχίσουν να ενισχύουν την αλληλεγγύη». Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτό «ακούγεται σαν πρόσθετη μεταφορά πόρων από τον Βορρά στο Νότο», ο Γερμανός υπουργός εξηγεί: «Όχι, αυτό είναι υπεραπλουστευτικό. Στην κοινωνική πολιτική την ευθύνη έχουν πρωτίστως τα κράτη- μέλη, τα οποία οφείλουν να έχουν λειτουργικά συστήματα προστασίας από την ανεργία, ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και κατάλληλους κατώτατους μισθούς». 

Τι ακριβώς προτείνει λοιπόν; «Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ντάμπινγκ των μισθών και του φορολογικού ντάμπινγκ αποφασιστικά» τονίζει, για αυτό και είναι σημαντικό όπως λέει, να υπάρξει εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών ανά την Ευρώπη, αλλά και να δημιουργηθούν εργαλεία οικονομικής σύγκλισης. «Είμαι υπέρ του να στηρίξουμε τα εθνικά συστήματα ασφάλισης ανέρων με μία αντασφάλιση για το σύνολο της Ευρωζώνη».

Πώς θα λειτουργούσε ένας τέτοιος μηχανισμός; «Μία χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης, που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και επιρρίπτει μεγάλο βάρος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορύσε να δανειστεί από το ενιαίο ταμείο αντασφάλισης. Όταν θα εξέρχεται από την ύφεση, θα αποπληρώνει τα χρήματα, που δανείστηκε. Την ίδια ώρα όλες οι χώρες θα πρέπει να φροντίσουν το δίχτυ ασφαλείας να είναι όσο τον δυνατόν πιο έτοιμο για μία κρίση» εξηγεί. 

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η Γερμανία θα αναλάβει το ρίσκο μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, σημειώνει: «Όχι, η Γερμανία θα κερδίσει». Όπως αναφέρει με ο σύστημα αυτό τα αποθέματα της γερμανικής υπηρσείας απασχόλησης θα μείνουν ανέγγιχτα, ενώ δεν θα υπάρξει αμοιβαιοποίηση χρεών. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα