Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» κατά της Folli Follie Group

Χ.Α.: Νέες απώλειες για τη μετοχή - Αντίδραση στον κίνδυνο διαγραφής από τον MSCI - Αρχίζει ο οικονομικός επανέλεγχος
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 10:28
UPD:10:28
Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
semm@naftemporiki.gr

Η EY παίρνει πλέον τη σκυτάλη των εξελίξεων στην προσπάθεια αποσόβησης της κρίσης αξιοπιστίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τις οικονομικές επιδόσεις της Folli Follie (FF Group), της οποίας οι μετοχές δέχονται συνεχές σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο - με τη ραγδαία επιβράδυνση της κεφαλαιοποίησης να προοιωνίζεται νέες προκλήσεις.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι ανέθεσε στην ελεγκτική εταιρεία ERNST & YOUNG τον επανέλεγχο των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017. Είχε προηγηθεί σχετική σύσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας, ενώ έχει ζητήσει διευκρινίσεις και από τον συντάκτη της έκθεσης του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM), σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έκανε αμφισβητώντας βασικούς δείκτες απόδοσης της FF Group.

Έτσι δόθηκε το έναυσμα για μαζικές πωλήσεις τίτλων και καθίζηση στην κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης. Πλέον ο επανέλεγχος των οικονομικών στοιχείων της FF Group από διεθνή ελεγκτική εταιρεία φαντάζει ως ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού και είναι σαφές ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να δημοσιευθεί το πόρισμα που θα αποτελέσει πρόκριμα για την πιθανή αναθεώρηση υπερτιμημένων μεγεθών. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική στις ώριμες αγορές και ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση εύρυθμης λειτουργίας και κλίματος εμπιστοσύνης.

Κάτω από τα 8 ευρώ
Εξάλλου, η αβεβαιότητα μόνο κακό μπορεί να κάνει, κάτι που αποτυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην κατακόρυφη πτώση τόσο της τιμής της μετοχής της FF Group όσο και του Γενικού Δείκτη. 

Ειδικότερα χθες η μετοχή υποχώρησε κάτω από τα 8 ευρώ έπειτα από ένα συνεχές σφυροκόπημα εν όψει εξόδου της εταιρείας από τον δείκτη MSCI, όπως εκτιμούν αναλυτές. (Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν 9 εταιρείες: Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Τιτάν και Folli Follie).

Ο κίνδυνος εκροών
Στον απόηχο δε της έκθεσης της Wood & Company, που επανερχόταν σε σχετική πρόβλεψη, η μετοχή έφθασε και στο χαμηλό των 6,44 ευρώ (έκλεισε στα 7,99 ευρώ με απώλειες 3,73%). Ο οίκος -που προέβλεψε ως πιθανό αντικαταστάτη της FF Group στον δείκτη τη Motor Oil, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της στάθμισης της Jumbo- σημειώνει σε σχετικό report ότι η Folli Follie ήταν προ των πυλών της εξόδου από τον δείκτη MSCI Greece και στην αναθεώρηση του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα που σχετίζονται με την QCM και την πιθανότητα να υπάρχει δόλια συμπεριφορά από την εταιρεία, εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος απομάκρυνσης του τίτλου από τον MSCI Greece, κάνοντας την πρόβλεψη ότι ο πάροχος του δείκτη θα μπορούσε να λάβει υπόψη του τη σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής.

Κεφαλαιοποίηση - Fosun
Ας σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της FF Group διαμορφώνεται σε 535 εκατ. ευρώ, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, από 1,027 δισ. ευρώ την Πέμπτη 3 Μαΐου. Το σημαντικό είναι ότι η απομάκρυνση της FF Group από τον δείκτη σηματοδοτεί σύμφωνα με τον οίκο Wood & Company παθητικές εκροές ύψους 12,7 εκατ. δολ. 

Μένει επίσης να φανεί σε τι βαθμό η εξέλιξη αυτή θα ενεργοποιήσει κινητικότητα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας φέρνοντας εκτός από εκροές θεσμικών του MSCI και εισροές άλλων επενδυτών. 

Προς το παρόν η στήριξη έρχεται από τους βασικούς μετόχους, με ενδεικτική την αύξηση της συμμετοχής της Fosun International Limited σε 15,007%, σύμφωνα με χθεσινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΦΦΓΚΡΠ

Σχολιασμένα