Skip to main content

Σίψας: Το ολικό comeback, το ράλι 200% και το κλαμπ των… μεγάλων

Επί προσωπικού: Ο πρόεδρος της ΕΚΤΕΡ έχει βάλει ως στόχο το... πτυχίο 7ης τάξης.

Αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα πρόσωπα – έκπληξη των τελευταίων μηνών, έχοντας οδηγήσει την ΕΚΤΕΡ αφενός σε ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστων έργων, αφετέρου σε μια χρηματιστηριακή αξία άνω των 50 εκατ. ευρώ -για πρώτη φορά από το 2000.

Ο λόγος για τον Αθανάσιο Σίψα, εκτελεστικό πρόεδρο και έναν εκ των βασικών μετόχων της κατασκευαστικής, η οποία ιδρύθηκε το 1959 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1994.

Το έμπειρο στέλεχος, το οποίο μετρά μια παρουσία στον κλάδο διάρκειας πέντε δεκαετιών, εντάχθηκε για πρώτη φορά στο προσωπικό της ΕΚΤΕΡ το 1979, δηλαδή πριν 45 χρόνια, ενώ από το 1999 έχει αναλάβει τα «ηνία», κατέχοντας είτε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, είτε τη θέση του προέδρου.

Υπό την ηγεσία του κ. Σίψα πραγματοποιήθηκε και ο γάμος της ΕΚΤΕΡ με την ΑΕΓΕΚ, ο οποίος ωστόσο άντεξε για μόλις 14 χρόνια, καθώς ο οικονομικός μαρασμός της ΑΕΓΕΚ έριξε πρόωρους τίτλους τέλους στη μετοχική συνεργασία.

Χρηματιστήριο: Το… 13άρι που αλλάζει το ταμπλό

Το υψηλό ανεκτέλεστο

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το 2023 αποδεδειγμένα αποτέλεσε έτος – καμπή για την ΕΚΤΕΡ, καθώς ο κ. Σίψας πέτυχε την ολική επαναφορά, με τα καθαρά κέρδη του Ομίλου να εκτοξεύονται σχεδόν στα 9 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 568.000 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Η σταθεροποίηση του κόστους κατασκευής, η εξομάλυνση των περιθωρίων κέρδους και η τεράστια προσφορά σε δημόσια και ιδιωτικά έργα (14 νέες συμβάσεις το 2023) συνέβαλαν καθοριστικά σ’ αυτό το comeback.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤΕΡ να έχει μπροστά του ένα ανεκτέλεστο 130 εκατ. ευρώ, το οποίο εγγυάται τη συνέχιση των εύρωστων οικονομικών επιδόσεων, με τα έργα στον αεροδρόμιο της Αθήνας να βρίσκονται στην προμετωπίδα των εν εξελίξει projects.

Χρηματιστήριο: Η ώρα των αλλαγών – Τα φαβορί για… άνοδο στα blue chips

Το ράλι 200%

Όπως είναι εύλογο, όλα αυτά έχουν αντανάκλαση και στη χρηματιστηριακή εικόνα της ΕΚΤΕΡ, με τη μετοχή να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών (4,5 ευρώ), καταγράφοντας ένα ράλι σχεδόν 200% μέσα στο τελευταίο 12μηνο και πετυχαίνοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Και το σημαντικότερο; Τα περιθώρια ανόδου παραμένουν υψηλά, δεδομένου ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστική κερδοφορίας P/E υπολείπεται του 9x.

Το πτυχίο 7ης τάξης

Κοιτάζοντας το αύριο, όπως έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ο κ. Σίψας, το βασικό στοίχημα εδράζεται στην απόκτηση πτυχίου ανώτατη εργοληπτικής βαθμίδας (7η τάξη), κάτι το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για τη διεκδίκηση ακόμη μεγαλύτερων έργων, ώστε η ΕΚΤΕΡ να μπει στο κλαμπ των μεγάλων εργολάβων της χώρας.

Χρηματιστήριο: Στην πόρτα της εξόδου 3+1 εισηγμένες, αξίας 3,2 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)