Έρευνα ΤτΕ: Χρήση πλαστικού χρήματος και μετά την άρση των capital controls

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 15:16
UPD:15:26
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Mετά την άρση των περιορισμών, το 83% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με την ίδια ή και υψηλότερη συχνότητα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 93% στην ομάδα των εύπορων καταναλωτών.

Χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και μετά την άρση των capital controls θα κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. 

Συγκεκριμένα, μετά την άρση των περιορισμών, το 83% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με την ίδια ή και υψηλότερη συχνότητα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 93% στην ομάδα των εύπορων καταναλωτών.

Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πλήρως, προτού παρέλθουν δύο χρόνια από την επιβολή τους (59% του κοινού και 53% των επιχειρήσεων).

Σε περίπτωση άρσης των περιορισμών, το 38% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα υπάρξει φυγή μεγάλου μέρους των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είτε σε μορφή μετρητών (14%) είτε μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών στο εξωτερικό (24%). Ωστόσο, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε αντίστοιχη ενέργεια.

Μετά την άρση των περιορισμών το 44% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα μετέφερε τουλάχιστον κάποια κεφάλαια από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα.

Η υποομάδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (50+ εργαζόμενοι) εμφανίζεται ως η πιο πρόθυμη να μεταφέρει σε τράπεζα στην Ελλάδα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό. Το 64% εκτιμά ότι θα το έκανε, κυρίως για να καλύψει λειτουργικά έξοδα.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (47%) δεν θα μετέφερε πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό μετά την άρση των περιορισμών. Ωστόσο, συγκριτικά, μόλις σε ποσοστό 22% οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με 50+ εργαζομένους) θεωρούν ότι δεν θα μετέφεραν τα κεφάλαιά τους σε τράπεζα στην Ελλάδα.

Επίσης, από τη χαλάρωση των περιορισμών στο άνοιγμα λογαριασμών αναμένεται να ωφεληθεί (κάπως ή σε πολύ μεγάλο βαθμό) το 56% των επιχειρήσεων, ενώ το 28% δεν αναμένει κανένα όφελος.

Αντίθετα, η χαλάρωση του συγκεκριμένου περιορισμού δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο, σύμφωνα με το 44% του ευρέως κοινού (28% της εύπορης υποομάδας).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα