ΣΕΒ: Τρεις δράσεις για την έξοδο από τα μνημόνια

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 15:01
UPD:15:03
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τρεις δράσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στις διεθνείς αγορές αναδεικνύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας έκθεσης για την πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος προτείνει τις εξής τρεις δράσεις:

  • Πρώτον, στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές όσο το δυνατόν νωρίτερα με όσο μεγαλύτερα αποθεματικά μπορούν να συσσωρευθούν μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων και δανεισμού από τις αγορές, και χωρίς τυχόν χρήση τους σε προεκλογικές παροχές. Αυτό προϋποθέτει και την είσπραξη όλων των δόσεων του προγράμματος από εδώ και πέρα, που μέρος τους προορίζεται για την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 6,5 δισ., στη βάση της έγκαιρης ολοκλήρωσης των μελλοντικών αξιολογήσεων.
  • Δεύτερον, στην άμεση αναπτυξιακή εξόρμηση με έργα υποδομών, στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης και στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας ώστε να εδραιωθούν θετικοί ρυθμοί όσο το δυνατόν ισχυρότερης ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο.
  • Τέλος, στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και τις λοιπές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην διαταραχθεί η διαδικασία αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα παραπάρω τρία προαπαιτούμενα τηρήθηκαν και στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία πλέον βρίσκεται εκτός μνημονίων.

Στο πλαίσιο αυτό, καθιστά σαφές ότι «αν η χώρα δεν παραμείνει εντός του πλαισίου της μόνιμης πλεονασματικής δημοσιονομικής διαχείρισης, ιδίως όταν δεν θα υπάρχει ο καταναγκασμός του μνημονίου, σύντομα θα βρεθεί χωρίς την στήριξη και την αλληλεγγύη κανενός».

«Η χώρα εισέρχεται από το 2018 σε μία πορεία σταθερότητας, όπου η ισχυρή ανάπτυξη θα πρέπει να επιδιώκεται ως αντίβαρο των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους» καταλήγει ο ΣΕΒ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα