Market Beat: Η εβδομάδα, αν επιτρέψουν οι Τράπεζες, θα είναι η τρίτη στη σειρά ανοδική

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 09:33
UPD:09:35
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια εβδομάδα που την ψαλίδισε η Καθαρά Δευτέρα τελειώνει και η αγορά ετοιμάζεται για την τρίτη στη σειρά ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή. Η δυναμική των ημερών έφερε αποτελέσματα που ήταν αντίστοιχα εκείνων που εμφάνισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια διεθνώς και κατά την εκτίμησή μας και σήμερα η ατμόσφαιρα των συναλλαγών σε αυτά θα δώσει τάση στο φινάλε της πρώτης βδομάδας του Μαρτίου.

Η επίσκεψη των Γάλλων ιθυνόντων δεν απασχολεί τους επενδυτές καθώς περιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια να καθορίσουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που φάνηκε ότι έγινε στο Eurogroup. Το κλίμα στην Ευρώπη θα διαμορφώσει η άνοδος του δολαρίου που την προκαλεί η στροφή των αγοραίων σε προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα. Αφού τα στοιχήματα για αυτό δίνουν πλέον πιθανότητες πάνω από 70% ενώ στην αρχή της βδομάδας ήταν 30%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκτίμησή μας ήταν ότι οι δυο πρώτες συνεδριάσεις αποτέλεσαν τη βάση για τη μεταβολή των δεικτών και η χθεσινή ήταν αφιερωμένη στην αφομοίωση αυτής της ανόδου. Ωστόσο ο 25άρης χθες χτύπησε στην οροφή του στις 1757 μονάδες την οποία υποδείξαμε στο σχόλιο των παραγώγων και αποδείχθηκε ότι όντως υπάρχει. Αν η αδυναμία του ευρώ εξακολουθήσει να στηρίζει τις μετοχές της ζώνης του κοινού νομίσματος θα φανεί στο ταμπλό σήμερα με την είσοδο στις συναλλαγές των διαχειριστών του δολαρίου.

Οι  κυρίαρχοι θεσμικοί επενδυτές στο ΧΑ παίρνουν στην πλάτη τις τιμές αρχικά και κατόπιν, μένουν στην άκρη του πάγκου της αγοράς, ελπίζοντας ότι οι υπόλοιποι θα πάρουν την εξέλιξη των τιμών στα χέρια τους. Αυτό το 2017 μπορεί να συμβεί σπάνια, αφού έχουν εγκαταλείψει τις συναλλαγές οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές. Βλέπε την εικόνα των συναλλαγών της Τετάρτης.

Εκεί που έφθασαν τα πράγματα το ενδιαφέρον των επενδυτών έρχεται από έξω και μάλιστα υπάρχουν κατοχυρωμένα ωράρια. Από την έναρξη ως τις 12:30 το πολύ σκάνε μύτη οι εντολές των διαχειριστών από το Λονδίνο και το Παρίσι και μετά, το «κοινό» αποτελούν  οι εγχώριοι θεσμικοί, με χαμηλότερο, από της πρώτης ώρας, ρυθμό εισαγωγής εντολών.

Η θέληση των ισχυρών θεσμικών στην Αθήνα, όταν στις συναλλαγές βρίσκονται οι ίδιοι και οι ίδιοι, εκδηλώνεται στις δημοπρασίες. Την πρώτη της βδομάδας και την χθεσινή συνεδρίαση σφράγισαν οι δημοπρασίες με τζίρο που ήταν ίσος με το μισό της συνολικής αξίας ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Στην διάρκειά τους άλλαξαν εικόνα αρκετά blue chip και καθορίστηκε το κλείσιμο. Πάντως το σημαντικότερο τμήμα της διαπραγμάτευσης είναι πλέον το φινάλε των συναλλαγών που συμμετέχουν αφενός οι διαχειριστές του δολαρίου, αλλά και οι ευρωπαίοι που θέλουν να «αντιμετωπίσουν» κάποια απροσδόκητη κίνηση από τους «αμερικάνους».

Στο τέλος χθες παίχθηκε το πρόσημο και η τάση για τη βδομάδα με τους επενδυτές του δολαρίου να πιέζουν ρευστοποιώντας. Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι το ράλι από τις προσδοκίες, λόγω ριζοσπαστικής πολιτικής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ έπιασε ταβάνι, από τον ενθουσιασμό για μέτρα που θα εμφανιστούν την επόμενη χρονιά. Τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται από την εξέλιξη του πολιτικού κλίματος στην Γαλλία και ανεβαίνουν οι αποδόσεις τους όσο εμφανίζουν άνοδο τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν. Οι επενδυτές παγκοσμίως γνωρίζουν πόσο λίγο μπορούν να εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις αλλά παρά ταύτα τις υπολογίζουν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

«Είναι φυσιολογικό, καθώς μετά τα ιστορικά υψηλά κάποια στιγμή θα επέλθει και η κατοχύρωση των κερδών» σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial. Τις τελευταίες ημέρες, οι πιθανότητες αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων αποτιμώνται κοντά στο 70%, γεγονός το οποίο παρέχει ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η προσοχή όλων πλέον, στρέφεται στα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία θα καθορίσουν και την τελική απόφαση της Fed. Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (19 - 25 Φεβρουαρίου) διολίσθησε κατά 19.000 σε 223.000.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή αποδείχθηκε η πρεμιέρα για τη μετοχή της Snapchat, καθώς εκτινάχθηκε στο +44% ενισχυόμενη στα 24,48 δολάρια. Σημειώνεται ότι χθες, η αμερικανική εταιρεία άντλησε κεφάλαια 3,4 δισ. δολαρίων, μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO).

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,39% έναντι του ευρώ (1,0505 δολάρια) και κατά 0,25% έναντι της στερλίνας (1,2263 δολάρια). Ανοδικά κατά 0,58% κινήθηκε και έναντι του ιαπωνικού γεν (114,37 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,17% στα 52,67 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 2,20% στα 55,12 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε μείωση κατά 1,19% στα 1.235,10 δολάρια.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Kroger Co. για το δ’ τρίμηνο του 2016. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 506 εκατ. δολάρια ή 0,53 δολάρια/μετοχή έναντι κερδών 559 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των χωρών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητα (+0,01%) στις 375,73 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε ανεπαίσθητα (-0,01%) στις 7.382 μονάδες και ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 0,06% στις 12.059 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06% στις 4.963 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,39% στις 19.440 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,36% στις 9.716 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Engie εκτινάχθηκε στο +8,24% χάρη στην εξαγορά της Keepmoat και τον περιορισμό της έκθεσης στον ευμετάβλητο κλάδο της ενέργειας. Στον αντίποδα, η μετοχή της Travis Perkins «βούλιαξε» στο -6,13% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η Eurostat ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2% τον Φεβρουάριο του 2017, έναντι 1,8% τον Δεκέμβριο του 2016, υπερβαίνοντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στο μέτωπο της ανεργίας παράλληλα, αυτή παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009, καθώς ο προσαρμοσμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,6% έναντι 10,4% τον Ιανουάριο του 2016.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ζημιογόνο αποδείχθηκε το 2016 για την Deutsche Telekom AG, καθώς τα οικονομικά μεγέθη της γερμανικής εταιρείας ανήλθαν σε ζημιές 2,12 δισ. ευρώ έναντι κερδών 946 εκατ. ευρώ το 2015.

Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση κατέγραψαν τα οικονομικά μεγέθη της Anheuser-Busch InBev NV, στο δ’ τρίμηνο του 2016, με την κερδοφορία να περιορίζεται στα 400 εκατ. δολάρια έναντι 2,29 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αντίθετα, στην κερδοφορία επέστρεψε η LafargeHolcim, κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς η ευρωπαϊκή τσιμεντοβιομηχανία εμφάνισε κέρδη 1,79 δισ. ελβετικών φραγκών, έναντι ζημιών 2,12 δισ. φραγκών το 2015.

Tέλος, πρόταση εξαγοράς της Darex Packaging Technologies, ύψους 1,05 δισ. δολαρίων, υπέβαλε στην GCP Applied Technologies η Henkel AG. H Darex, η οποία ανήκει στον όμιλο της GCP, έχει ετήσια έσοδα άνω των 300 εκατ. δολαρίων και δραστηριοποιείται στον κλάδο των υλικών συσκευασίας.

ΧΑ

Στην δεύτερη συνεδρίαση του Μαρτίου, με τζίρο που ήταν κατώτερος των προηγούμενων συνόδων της βδομάδας, οι θεσμικοί συνέχισαν με πλάγια αλλά και ελαφρά ανοδική δυναμική, μετά το πρώτο δίωρο. Κατάφεραν να κλείσουν  οι βασικοί δείκτες μετά από διακύμανση στενού εύρους, χωρίς να κουρέψουν τα κέρδη τους από την Τετάρτη. Η ζήτηση για τα Τραπεζικά blue chip ξεπέρασε την προσφορά από τις 14:10 ως το πέρας σχεδόν των συναλλαγών και αυτό περιόρισε τη μεταβολή του δείκτη τους από το -1,72% ως το +0,41%. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και για τους βασικούς δείκτες, που πέρασαν λιγοστό χρόνο της διαπραγμάτευσης τους σε θετικό πεδίο προς το τέλος και έκλεισαν πιο κοντά στο μέγιστο μιας μικρής διακύμανσης μέρας.

Οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος ως το τέλος για 8 μετοχές του 25άρη παράλληλα με την επανεμφάνιση της διάθεσης για εκλεκτική αφομοίωση των υψηλών της συνόδου της Τέταρτης  στα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΣΑΡ +1,66%, ΟΤΕ +1,17%, ΜΟΗ +0,74%, και ΕΕΕ +0,75%,  ενώ για την πτώση τους ΕΛΠΕ -1,51%, ΤΙΤΚ -1,37%, ΜΥΤΙΛ -0,98%, ΜΠΕΛΑ -1,18%, όταν ΜΕΤΚ ΓΡΙΒ ΟΛΠ και ΔΕΗ έχασαν λιγότερο από -0,8%, μια ακόμα μέρα που οι ειδήσεις για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης ήταν συγκεχυμένες.

Η άνοδος των 8 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν σημαντική και περιλάμβανε την ώθηση λόγω κερδών σε μερικές από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από +4,09% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο +0,79% από +5,00%,  η ΠΕΙΡ 0,00% από +3,28% στις 1/3, και ΕΥΡΩΒ -1,08% από +2,70% με ελεγχόμενη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων για αυτές από τις 16:20 ως και τις δημοπρασίες. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανή να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 655 μονάδων αλλά χωρίς ενδείξεις για πιθανή υπέρβαση των 660.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 5) με πέντε τις ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 17 από 29 την προηγούμενη σύνοδο, και 8 από 6 αμετάβλητες. Άρα, οι 15 από 5 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 32,752 από 60,037 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 13,83 από 34,36 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα ψηλά επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 42,23% από 57,23% από 37,47% από 37,98% του συνολικού τζίρου. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,02% και έφθασε στις 656,04 από 656,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1752,86 από 1751,00 με μεταβολή +0,11%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,3 μονάδες χαμηλότερα και κατά 1,5 τον 25άρη, κλείνοντας τους αρκετά χαμηλότερα από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τεχνολογίας +2,13% από +0,96%, Τηλεπικοινωνιών +1,17% από -0,04%, Τροφίμων Ποτών +0,75% από -0,79%, Εμπορίου +0,58% από +2,11%, Πετρελαίου Αερίου +0,17% από +0,75%, και ο 25άρης +0,11% από +1,36%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι στις Κατασκευές Υλικά -1,08% από +0,60%, Πρώτων Υλών -0,98% από +0,14%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,75% από +2,20%, Κοινής Ωφέλειας -0,53% από +2,31%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,40% από +2,24%, Ακίνητης Περιουσίας -0,32% από +0,56%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,28% από +0,53%, ο FTSEΜ -0,11% από +3,37%, Τραπεζών -0,04% από +3,89%, ο ΓΔ -0,02% από +1,59% και Ταξίδια Αναψυχή -0,01% από -0,02%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +1,09%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,752 από 60,037 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,206 από 4,908 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,453 από 51,724 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,490 από 2,419 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,081 από 45,010 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 38,936 από 103,394 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 47 από 66 των καθοδικών σε 46 από 29 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 41 από 27.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Τεχνικά ο ΓΔ χτυπά στις 660 μονάδες και υποχωρεί αλλά αυτό έχει συμβεί τρεις φορές ως τώρα φέτος. Τις δυο προηγούμενες όταν ο μέσος όρος ήταν σε αυτή τη ζώνη ο τραπεζικός δείκτης ήταν 85 μονάδες ψηλότερα την πρώτη φορά και 60 τη δεύτερη. Άρα τώρα αν συνεχιστεί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών οι πιθανότητες για τον ΓΔ είναι να χτυπήσει τιμές πάνω από τις 700 μονάδες. Η αισιοδοξία που προκύπτει από την στατιστική δεν είναι πάντα οδηγός για εγγραφή κερδών σε περιόδους που το απροσδόκητο παραμονεύει.

Οι θετικές προσδοκίες διατηρήθηκαν αν και ο 25άρης συνάντησε οροφή

Στην δεύτερη σύνοδο του μήνα, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη με απώλειες από την αρχή ως την τελευταία ώρα. Μετά το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα -0,16% στις 1748,19 μονάδες, εμφάνισε στις 16:21, το μέγιστο μέρας στις 1757,94 (+0,40%) μονάδες. Το ελάχιστο μέρας στις 1745,20 ήρθε στις 10:52 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,33%. Το κλείσιμο έγινε στις 1752,86 με μεταβολή +0,11%. Ο τζίρος στα παράγωγα βούτηξε στα 5,077 από 19,304 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 657 από 3176 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1758,00 μονάδες και κατώτερο στις 1745,25. Οι 8129 ανοικτές θέσεις έγιναν 8236 με εκκαθάριση στις 1755,75 από 1754,75 μονάδες με διατήρηση της ελαφριάς προπορείας του ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη. Άλλαξαν επίσης χέρια 140 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας στις 1757,00 μονάδες και κατώτερο στις 1748,50. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 448 από 449 με την εκκαθάριση στις 1756,00. Οι επενδυτές δεν αύξησαν την έκθεσή τους στην τρέχουσα σειρά και υπολογίζουν σοβαρά την αντίσταση στις 1757 μονάδες.

Αυτό που δεν τους επηρέασε ήταν η διάθεση των θεσμικών στο ΧΑ να παρακολουθούν τις κινήσεις των επαγγελματιών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά αν και η δυναμική ήταν ισοδύναμη με εκείνη που κυριάρχησε στην Ευρώπη όπου προεξόφλησαν την πτώση της Wall Street.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ανοδικά κινείται, προς το παρόν, η τρέχουσα εβδομάδα μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές, ενώ ταυτόχρονα οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν νέα υψηλά" επισημαίνει. Ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στην περιοχή των 660 μονάδων που στο τρέχον έτος έχει καταγράψει ήδη τρεις κορυφές. Η διάσπαση αυτής της περιοχής είναι κρίσιμη για την πορεία του Δείκτη στο επόμενο διάστημα, αφού θα ανοίξει ο δρόμος για τιμές ακόμη και πάνω από τις 700 μονάδες, προς την περιοχή αντίστασης των 725 μονάδων.

Κρίσιμος παράγοντας για την υπέρβαση αυτή είναι η πορεία του Τραπεζικού κλάδου, που έχει υστερήσει σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά και έχει περιθώρια ανόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν ξανά στις 660 μονάδες, ο Τραπεζικός δείκτης ήταν στις 867 μονάδες (25/1), ή 891 μονάδες (12/1) ενώ σήμερα κινείται λίγο πάνω από τις 800 μονάδες.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει οι εξελίξεις γύρω από την περιβόητη αξιολόγηση, που τόσο πολύ έχει κουράσει τους εμπλεκόμενους στην Χρηματιστηριακή Αγορά, να είναι θετικές και το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο αυτής να είναι σύντομο και να μην αρχίσουν ξανά τα σενάρια για έκβαση "θρίλερ" κοντά στο Καλοκαίρι. Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup στις 20/3 είναι απαραίτητη, για την ομαλοποίηση του επενδυτικού κλίματος και την δρομολόγηση μιας συνολικής συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η αβεβαιότητα θα επηρεάσει πιο έντονα την πραγματική Οικονομία και οι στόχοι για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα για το τρέχον έτος θα αρχίσουν να φαντάζουν μακρινοί.

Μία διόρθωση ως τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 635 μονάδες δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αλλά διάσπασή του θα προβλημάτιζε αφού επόμενη σημαντική στήριξη παραμένει ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 615 μονάδες, που δύο φορές στο τρέχον έτος στήριξε τον Δείκτη.

Την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ Δ’ τριμήνου ενώ στις 8/3 η Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα του έτους 2016. Την επόμενη Πέμπτη στο Euroworking Group πρέπει να καταγραφεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, για να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.

Σήμερα

Το δολάριο εμφάνισε μεγάλα κέρδη σήμερα Παρασκευή, καθώς η πιθανότητα μιας επικείμενης αύξησης των επιτοκίων Η.Π.Α. πίεσε τα κρατικά ομόλογα και τα εμπορεύματα, καταφέρνοντας ακόμη και να χαλάσει το πάρτι της Wall Street καθώς η πραγματικότητα της αύξησης του κόστους δανεισμού άρχισε να ενσωματώνεται στις τιμές των μετοχών.

Οι Ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές ήταν ως επί το πλείστον κάτω, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κάτω -0,94% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του μέχρι στιγμής φέτος.

Ο βασικός δείκτης στην αγορά της Αυστραλίας υποχώρησε 0,8% και -0,5% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και στα ίδια επίπεδα ήταν η πτώση του Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,56%, αφού το αδύναμο γιέν βοήθησε να περιοριστούν οι απώλειες. Μεγάλες απώλειες είχε ο KOSPI στη Νότια Κορέα, της τάξης του -1,2%.

Η «χορωδία» των ιθυνόντων της Fed τραγουδώντας την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια έχει ανεβάσει την πιθανότητα για μια κίνηση αυτό το μήνα έως το 74%, από μόλις 30% στην έναρξη της εβδομάδας. Η πρόεδρος της Fed Janet Yellen και ο Αντιπρόεδρος Stanley Fischer θα μιλήσουν αργότερα σήμερα Παρασκευή και αναμένεται να τηρήσουν την ίδια «μελωδία». Αυτό ήταν αρκετό για να κάνει ακόμα μια παύση η Wall Street, και ο Dow υποχώρησε -0,53%, ενώ ο S & P 500 έχασε -0,59% και ο Nasdaq -0,73%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαλύσει την εντύπωση ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες της διαμηνύει με συνέντευξη στη «Ν», εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Λίγες ώρες προτού μεταβεί στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζει ότι ο χειρισμός του Αλέξη Τσίπρα στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι παράγοντες προσεγγίζουν πλέον τη διαπραγμάτευση.

Παραμένουν οι διαφορές της κυβέρνησης και των θεσμών σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του πλαισίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Ειδικότερα, κατά το ραντεβού των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών για το εν λόγω θέμα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο πλευρές εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις, ως προς το ζήτημα της διαγραφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Τη διαβεβαίωση πως θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για την ολοκλήρωση των δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να δώσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, που επικαλείται το υπουργικό του περιβάλλον. Ο κ. Σαπέν φθάνει σήμερα στην Αθήνα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Γάλλος υπουργός είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ελπίζει ότι θα καταθέσουν την έκθεσή τους εγκαίρως πριν από το επόμενο Eurogroup στις 20-21 Μαρτίου. «Στόχος είναι η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα έχει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σήμερα Παρασκευή στις 11.10 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών. Νωρίτερα, στις 10.30 π.μ., ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Σαπέν, μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, θα συνοδεύει τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα απόψε, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο κ. Σαπέν, μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, θα συνοδεύει τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα αύριο στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι Έλληνες και Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ, «οι Ευρωπαίοι δεν εξαρτώνται εντός του ΔΝΤ αναγκαστικά από τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης».  Η συμμετοχή του ΔΝΤ «μπορεί να δρομολογηθεί και χωρίς τις ΗΠΑ, λένε κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτούς, για να αποφασιστεί η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάσωσης απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία».

Την κατάρριψη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, του ρεκόρ αξίας εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών) χαιρετίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), εξαίροντας τις επιδόσεις του ελληνικού εμπορίου κατά τη διάρκεια του 2016. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, η διεύρυνση των εξαγωγών από 18,36 δισ. το 2015 σε 18,59 δισ. ευρώ πέρυσι, κατέστη εφικτή παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, ως απόρροια των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τεχνική και οικονομική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση εκπροσώπου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος φέρεται να ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, καθώς και η κοινωνική προστασία». «Βάσει των διαδικασιών της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση για παροχή δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των εκτελεστικών διευθυντών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας, σύμφωνα πάντα με το Politico.

Οι εξελίξεις στο πεδίο των τουριστικών κρατήσεων στη Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου που δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Οι διακοπές στην Τουρκία έχουν ολοένα και λιγότερη ζήτηση, στην Ελλάδα επίκειται συνωστισμός τουριστών», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, επικαλούμενη νέα στοιχεία της GfK, της μεγαλύτερης εταιρείας έρευνας αγοράς στη Γερμανία και μίας από τις μεγαλύτερες διεθνώς.

Στα 16,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ κατά το δ’ τρίμηνο του 2016, έναντι κερδών 36,8 εκατ. ευρώ το 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 80,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,4% έναντι του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, παρέμεινε σχεδόν σταθερός (-1%)  στα 1,027 δισ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα EBITDA να διαμορφώνονται σε 343,7 εκατ. ευρώ.

Τον στιχουργό Ηλία Φιλίππου προτείνει ως πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου η Ελληνική Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), σε συνέχεια της ανακοίνωσής της, στις 20 Φεβρουαρίου, για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με σημερινή της επιστολή στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ),  η ΑΕΠΙ γνωστοποίησε τα εξής :

  • Το νέο διοικητικό συμβούλιο  θα οριστεί σε γενική συνέλευση της εταιρείας που προγραμματίζεται στις 10 Μαρτίου. Πρόεδρος του ανανεωμένου διοικητικού συμβουλίου θα προταθεί να αναλάβει ο κ. Ηλίας Φιλίππου, διακεκριμένος Έλληνας στιχουργός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή) και σε Πανεπιστήμια εξωτερικού.

Έκκληση στους εργαζόμενους των μέσων σταθερής τροχιάς να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους ακολουθώντας άλλες μορφές κινητοποιήσεων που δεν θα πλήττουν μεταξύ άλλων τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «οι πρόσφατες κινητοποιήσεις δημιούργησαν για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα, κυκλοφοριακές συνθήκες χάους, με αποτέλεσμα  να είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση των καταναλωτών στις εμπορικές περιοχές».

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Foodlink Α.Ε. Επί τάπητος θα τεθεί:  α) η σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 2 εκατ. ευρώ β) η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 522.039 ευρώ, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών

Στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης, η οποία αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα μερίδας των μετόχων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009 παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο του 2017. Συγκεκριμένα, ο προσαρμοσμένος δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,6% παραμένοντας σταθερός έναντι του Δεκεμβρίου του 2016. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 η ανεργία είχε ανέλθει στο 10,4%. Την ίδια ώρα, η ανεργία στις χώρες της Ε.Ε. υποχώρησε στο 8,1% έναντι 8,2% τον Δεκέμβριο του 2016 και 8,9% τον Ιανουάριο του 2016. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Στο 2% διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για μία επίδοση, η οποία σηματοδοτεί την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την ανάκαμψη του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί στο 1,8%. Οι τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, δέχθηκαν ισχυρή ώθηση κυρίως, από την αύξηση των τιμών στον ενεργειακό κλάδο (9,2% έναντι 8,1% τον Ιανουάριο).

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,2% εμφάνισε κατά τη διάρκεια του 2016 η ισπανική οικονομία, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών. Η ισχυρή αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ εδράστηκε στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και στην ενίσχυση των εξαγωγών. Ειδικά στο δ’ τρίμηνο του έτους, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016 και στο 3% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015.

Αύξηση εμφάνισαν τον Ιανουάριο του 2017 οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,7% έναντι του Δεκεμβρίου του 2016 και κατά 3,5% έναντι του Ιανουαρίου του 2016. Παράλληλα, στις χώρες της Ε.Ε. κατεγράφη άνοδος κατά 0,8% και κατά 4,3%, αντίστοιχα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης υποχώρησε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (19 - 25 Φεβρουαρίου) διολίσθησε κατά 19.000 σε 223.000. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο των αιτήσεων κατά 3.000 σε 245.000. Οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 104η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί από το 1970.

Καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Kroger Co. για το δ’ τρίμηνο του 2016.  Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 506 εκατ. δολάρια ή 0,53 δολάρια/μετοχή έναντι κερδών 559 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, ανήλθαν σε 27,6 δισ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 0,4 δισ. δολάρια εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ

Σχολιασμένα